2024-07-25 506 瀏覽
位於太子基隆街的simply thai主打泰北菜餚,店內有兩至三位員工是泰國。我們點了多道招牌菜式,泰式烤牛肉好入味,肉質鮮嫩多汁,配上泰式香料醬汁,別具風味。另一道泰式燒魷魚也十分出色,帶有微微的煙燻香氣。柚子沙律係我最愛,金柚子肉同花生,榨乾蔥配埋酸酸甜甜嘅汁,夏天食非常開胃。菠蘿炒飯係必食,米飯粒粒分明,夾埋肉鬆,菠蘿粒非常好食。泰式豬頸肉係食餐飯最受歡迎,份量好多,配埋嗰個汁係好好食,好快已經畀我哋食曬。食完炒飯已經好飽下,但又想試下啲甜品,香蕉薄餅酥脆的餅皮與軟滑的香蕉切片,畫上完美句號。唔可以唔提呢間泰菜竟然係唔收加一!今時今日喺香港食飯,竟然係免收加一,即時令我哋對呢間小店加分。

• 燒豬頸肉
  • 柚子沙律