2022-02-09
好耐無去泰國🥲好掛住當地嘅美食啊😫好彩香港有船皇🤩船皇係過江龍船麵品牌,喺泰國當地有50間分店🇹🇭正宗泰國嘅味道😛我成日都有去食架😚特別推薦澳洲和牛船麵、船皇船麵、泰仔奶茶😍澳洲和牛船麵嘅和牛片份量好多🐮而且入口即溶好好味😋船皇船麵就乜都有,有牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸同豬潤🤩好豐富,樣樣都試到😍麵底可以揀米粉、金邊粉、蛋面同河粉🍜佢地嘅湯底配方用咗牛骨、豬血、斑蘭葉、枸杞、刺芹等熬成,每日新鮮熬製8個鐘頭🥣所以湯底味道濃郁入味😋細碗版船麵都會配上泰國空運到港炸豬皮,脆卜卜好好味簡單滋味又抵食👍🏻船皇嘅泰仔奶茶都好好飲😋為咗還原泰式奶茶嘅味道,船皇選用泰國手標紅茶茶葉沖調🌱令奶茶入口濃滑,而且茶味香😚再以冰凍泰國銀碗盛載,唔會額外放冰🧊好似身處喺泰國飲奶茶一樣咁正😍