2023-09-04
講起食泰國菜,就諗到去九龍城。原因係九龍城又有小泰國之稱,泰國菜館多到條條街都有幾間,而且味道非常地道,所以本人/遊客都識嚟搵食。屯馬線宋皇臺站開通咗之後,嚟九龍城就方便好多,B出口南角街一出嚟就見到小曼谷。今日嚟食生日飯,一於食豪啲。😅泰式生蝦6隻海蝦,隻隻彈牙,証明好新鮮。泰式椰子雞湯味道有少少似冬蔭功,但就少辣少酸。椰香味好濃,淡淡嘅南薑香茅味,飲落去好舒服,大人細路都啱飲。泰式炒金邊粉(Pad Thai) 甜甜酸酸,有大蝦幾隻,味道不錯。咖哩麵包軟殼蟹麵包烘得好脆,點咖哩一流, 炸軟殼蟹略嫌油膩咗啲,唔及麵包吸引。芒果糯米飯芒果超甜,糯米飯熱辣辣,軟軟糯糯好好食。但注意一下,佢份量足2-4人份,建議如果點芒果糯米飯嘅話,就減少其他主食,同埋晏啲先落單,因為佢上菜好快。最好食到咁上下,食得落先再點,當日我哋差啲俾佢K. O. 。食到好飽,好滿足。當自己去完泰國夜市架啦!😅
泰式生蝦6隻海蝦,隻隻彈牙,証明好新鮮。
食到好飽,好滿足。當自己去完泰國夜市架啦!😅