2021-12-05
今日約左媽媽去行街食飯,黎到灣仔附近搵食,比我地發現左呢間餐廳,就入去試下啦,呢間係泰國餐廳,十分有特色。首先我地叫左個冬陰功湯,味道酸酸辣辣咁,非常地道,重有兩隻大蝦經過高溫處理而成既湯十分新鮮,辣度都可以接受。小食方面我地叫左個泰式肉碎生菜包,生菜非常新鮮,用生菜包上肉碎食一啲都唔會油膩,肉碎肥瘦適中,生菜同肉碎配合得好好。主食方面有蟹肉炒飯,係用上等米炒既,乾身粒粒金香,份量都好多,4人食都夠食,味道配料都十分好。跟住叫多個泰式烤豬頸肉,呢個賣相一流,點咪啲醬汁食十分野味,肥瘦適中,容易入口,世界級值得一試。最後叫多個雞肉蝦米紙卷,呢個都係配咪醬汁,點黎食配合得好好,味道清新可口。都係唔錯既選擇。野飲方面叫左杯凍奶茶,非常之有奶香味,而且唔會好甜,女士們都好合適。