2022-11-19
依間位於銅鑼灣既餐廳主打泰國菜,由泰藉大廚主理,將西式食材融入泰菜,推出各種fusion菜式,擺盤好靚賣相同味道都好出色🇹🇭🧡幸福摩天輪🎡「因為有你 二人套餐」(限時優惠$398 原價$550)前菜用左摩天輪黎擺勁有心思😍有生蝦,酸辣鳳爪,青木瓜沙律同雞棗糯米腸,我自己最鍾意糯米腸,外層好脆咬落去好香口,生蝦質感好爽口,酸辣鳳爪同青木瓜沙律都好開胃!冬蔭公海鮮湯海鮮湯有魷魚,青口,菇同蝦,仲加左好多香茅同香料,材料豐富辣度岩岩好黃咖哩軟殼蟹配蒜蓉包本身一心諗住黎試佢個農夫包點知賣哂好失望🥺所以大家如果想試既要早d去!咖哩既份量好多好濃稠,軟殼蟹吸收哂咖哩汁既精華,啖啖肉好香脆,放上蒜蓉包撈埋咖哩汁食好正!!🥰完全吾會太油膩甜品有椰汁西米糕,飲品可以揀青檸梳打/香茅薑蜜,依個價錢有咁多野食性價比好高😍冬蔭功墨魚餅($98)墨魚餅口感新鮮彈牙,咬落去有墨魚粒粒,帶冬蔭公既酸辣味同香茅味,額外可以再蘸點泰式辣醬好惹味泰式大蝦炒金邊粉($78)食泰國野一定要叫既pad thai!金邊粉炒得好乾身吾油膩,大蝦肉質鮮甜爽口,仲有花生碎同辣椒碎,味道酸酸甜甜層次豐富
冬蔭公海鮮湯
黃咖哩軟殼蟹配蒜蓉包
冬蔭功墨魚餅($98)
泰式大蝦炒金邊粉($78)