2024-11-02 138 瀏覽
今日朋友帶我到觀塘工業大廈食泰國菜,他說Add Some Thai 的泰菜正宗,又有質素,那就一定要試試。餐廳環境幾有泰feel ,座位好舒適。海蝦雜錦海鮮東陰功湯,好大盤,六個人都夠飲,酸酸辣辣,不會太辣,有淡淡椰奶香,還有許多海鮮,蝦亦好新鮮,味道好好。串燒拼盤,份量都幾多,雞、牛、羊豬、魷魚、菇菌等,各式各樣,燒得不會太乾,特別是牛肉串好好味,爽口味濃,加上沙爹醬超惹味。泰式無骨海南雞,幾有質素,雞皮黃亮,肉質相當嫩滑,雞胸肉都不會柴,就連雞皮都是爽口的。泰式鮮蝦青木瓜沙律,賣相幾特別,蝦幾大隻,木瓜酸酸辣辣,好爽脆,相當開胃。黃咖喱鹹蛋軟殼蟹,有兩大隻,好香脆,黃咖喱加入鹹蛋黃,顯得更濃厚,而且有淡淡鹹蛋香味,口感更豐富。泰式碳燒豬頸肉炒金邊粉,都幾大碟,豬頸肉燒得好香,幾爽口,金邊粉夠煙韌,不會太甜,以香 辣味為主。馬拉盞炒椰菜苗,平日較少食,味道鹹香,口感爽嫩,好食。A.S.T.甜品拼盤,超吸引,我覺得來Add Some Thai ,這是必點的,雖然已食得好飽,但食甜品有第二個胃,色彩豐富,見到都好味, 三色糯米飯好軟糯,加上椰奶和芒果超正,芝士凍餅亦很美味,芝士味濃厚。

馬拉盞炒椰菜苗,平日較少食,味道鹹香,口感爽嫩,好食。

• AST甜品拼盤
  • 泰式炭燒豬頸肉炒金邊粉