2024-10-16
由於朋友喺外國返嚟,想帶佢去食啲比較傳統嘅潮州菜,今日去咗位於新蒲崗嘅陳儀興菜館呢間係佢哋集團嘅第一間舖頭,喺香港都有好耐歷史,主打唔同嘅打冷同埋古法潮州菜🥹🥹荷包蟮如果唔嚟呢啲傳統嘅潮州菜館真係唔知乜嘢嚟,原來係鱔全部去骨包喺荷葉裏面,同埋湯一齊煮❤️我諗唔食鱔嘅朋友都係因為多骨,呢度菜就啱晒你,完全冇骨,口感滑嫩,肉質鮮美。椒鹽鱔球外脆內嫩,炸至金黃酥脆,鱔球的鮮味和椒鹽的香氣完美結合。每一口都帶有微微的辣味,令人食指大動古法焗魚腸焗得剛好,外皮微脆,內部卻保持著豐富的肉汁。而且魚腸嘅份量非常之多!搭配的調味料增添了風味,正🪷剁椒蒸魚雲鮮香撲鼻,魚雲保持了鮮嫩的口感,剁椒的辣味讓整道菜增添了刺激感。蒸煮的過程中,魚雲吸收了剁椒的香味,比較驚喜嘅係下邊有粉絲吸收咗所有嘅香味☝️☝️魚香茄子黃鱔煲茄子吸收了黃鱔的鮮味,口感滑順。魚香醬汁的酸甜味與茄子的清香相互交融,而且黃鱔嚟講呢個係我食過最厚肉的💪💪💪欖菜肉鬆四季豆送飯之選,欖菜肉鬆四季豆,四季豆的脆口感與肉鬆的香氣形成絕妙的搭配,欖菜的鹹香味道更是提升了整體的風味
荷包蟮
椒鹽鱔球