2019-05-08 489 瀏覽
久聞北角嘅“梅花邨小館”多時,終於到九龍區開左分店,就約一大班朋友去試下。食潮州菜,當然唔少得“鵝肝拼盤” 鵝肝好大塊,用秘制嘅滷水煮過,啖啖肉味道香濃,加上睇到鵝肝粉嫩多汁。一睇就知個鵝肝有幾鬆軟,另外還有滷水鵝掌同埋滷水鵝片,鵝掌好入味,鵝片用了鵝胸嘅肉, 有咬口但唔會Un亦唔會太油膩。食完頭盤, 熱食又開始送上,先來一道「黃金脆皮豆腐」, 豆腐外皮鬆脆, 裡面柔軟, 亦好有豆味。連碟下面都無多餘油分,炸得鉿到好處。食完炸野,當然要飲返淡湯,我地叫左『竹笙蟹肉雪燕羹』裡面有大量嘅雪燕在上面,食完當堂覺得自己d 皮膚滑左,再食多兩啖, 仲有蟹肉,蟹肉令湯帶出鮮甜。可惜每人只有一碗, 下次過來一定要點。”骨香滄魚片“用了櫻滄魚起肉,再用本身魚骨做了一個盤承返D魚塊。雖然魚塊係拿去炸, 但係都能夠食出條魚係新鮮,要知道櫻滄魚離開水不久就會死, 肉會霉,所以要離開水後即時處理,每塊魚都炸得好香脆, 送啤酒一流。翠綠川味雞顧名思義就係有綠色, 有辣再用川味嘅方法煮成嘅雞。廚師用了雞髀肉再用正宗嘅四川香料爆炒,既能保持雞肉煮得呵到好處, 又能把香料帶入雞肉。蜜餞梅花骨師父用了蜜糖,青檸,柑等等

蜜餞梅花骨師父用了蜜糖,青檸,柑等等嘅材料秘制左一個特別嘅汁出來, 能夠做到甜而不膩, 酸而不澀。加上肉排咁Juicy, 唔經唔覺肉排就瞬間無曬。

食完熱薰就到麵食了, 個潮州黃金煎伊麵煎得脆脆的, 配上砂糖和醋,變得甜甜酸酸的就是食得7788都仲有胃口繼續食多兩碗。

最後當然唔少得Happy Ending, 就係潮州反沙芋,這個係一個傳統嘅潮州甜品, 做法唔難在潮州家庭家家戶戶都會做, 但係做得好食就難啊。重點係點令它乾身, 但又能痴住D脆糖。師父功架十足,能夠做到應有嘅效果。
2019-04-30