2017-08-30 515 瀏覽
今日約左一班舊同學聚餐,席中有大人細路,都係食中餐最保險!所以就揀左大家都方便的尖沙咀!Mira mall一向都多食肆,今次就係同事介紹下,揀左百樂小館🤤最重要人多,可以食多幾味菜😂因為第二日大家都要返工返學,所以都選擇避開食晚飯的peak hour😎但下午6點都仲有咁多客,可想而知,質素一定有返咁上下👍🏻裝修配合格調,一個個鳥巢的分格,令到一大班人的用膳空間多了一份私隱但又不致於局促!設計值得一讚👍🏻唔多講,食潮州菜唔「席爹」點得😂飲返杯功夫茶,洗一洗塵先😋餐前小食當然不可或缺啦!花生香脆!鹹酸茶夠入味但不致於過濃!對於不吃秋葵的我,大多由於秋葵本身的潺!但這碟秋葵炒牛肉認真令我耳目一新!因為我最少都吃了4-5條,朋友們個個都讚不絕口!牛肉入味又夠林滑,秋葵炒得沒有草青味,吃下去一點滑潺潺的感覺都沒有!真的令不喜歡吃秋葵的我很震撼!蠔烙,吃潮州菜必點!蠔烙要好吃除了要足料外,蛋漿跟木薯粉調配的比例亦是一大考驗!調配得宜才能做到煙韌而充滿蛋香!最重要的是,係出面打冷檔食的大多數是炸!小妹想講,炸的蠔餅是唔正宗,正宗的是要煎,邊之所以脆係因為煎的人的功力並非靠炸!我講左咁耐,百樂小館符合

唔多講,食潮州菜唔「席爹」點得😂
飲返杯功夫茶,洗一洗塵先😋

秋葵炒牛肉

對於不吃秋葵的我,大多由於秋葵本身的潺!
潮洲蠔烙

蠔烙,吃潮州菜必點!
最重要的是,係出面打冷檔食的大多數是炸!
潮洲蠔烙

我講左咁耐,百樂小館符合哂我上面的要求!
看看相片中蛋皮包著木薯粉再包蠔仔!口感形成外脆內軟,但因為是煎的,少了一份油膩感!
糖醋伊麵

呢個都係潮州菜必點!糖醋伊麵!
外脆內軟,亦是考功夫的一道菜式!

食食下,發現原來有得叫甜品,女人有2個胃是常識吧!
清心綠豆爽

小妹點了個清心綠豆爽,綠豆爽不太甜,剛好為這一餐的佳餚清一清膩又滿足了貪吃的心。

總括來說,食物質素整體十分高,集團式但又能做到潮式風味,著實難得!侍應服務好好快速又有親和力!朋友分批到都不忘逐個送上功夫茶,令我感受至深!
2017-08-17
秋葵炒牛肉