2008-12-20
4個人, 10點零鐘去, 都唔係好多人舊式格局, 不過光猛整齊, 絕對唔失禮1. 凍龍蝦 - 好大隻, 肉厚, 傳統潮式打冷整法, 無咩鮮味, 唔識欣賞 2. 川椒雞球 - 連炸左既葉一齊食, 非常香口3. XX 吊片 - 朋友叫, 名我都唔知, 新鮮夠爽, 又係連d炸左既葉食4. 蒸馬友 - 冬菜蒸, 啖啖肉, 大魚扒, 有小小鞋5. 鹵水鵝肝拼鵝腸 - 好正, 鵝腸要叫佢去肥膏先整, 呢到先食到唯一正宗鵝腸, 又爽又肥美, 唔似得其他地方雞腸扮鵝腸, 鵝肝好滑6. 大鱔煲 - 好入味, 大鱔只得兩塊半多d, 勝在大塊, 不過已係二百幾蚊7. 潮式蘿蔔糕 - 整法特別, 唔似坊間軟綿綿一舊無味糕, 一粒粒既蘿蔔加埋d唔知咩, 成舊hash brown咁, 炸得香口有蘿蔔味, 點既甜醬好特別, 必試之選8. 反沙芋頭 - 大舊, 一碟有成3-4個, 偏硬左d功夫茶無限添飲, 好似shooter咁, 拍完一杯又一杯飲後記得整返幾杯解下油膩侍應熱心, 邊食邊解說每道菜既特別/煮法 (雖然吃飽後已忘掉一半)係香港傳統食店買小見小下, 俾多d錢去食舊日的味道, 絕對合情合理價錢絕不是影響其生
舊式格局, 不過光猛整齊, 絕對唔失禮
2. 川椒雞球 - 連炸左既葉一齊食, 非常香口
4. 蒸馬友 - 冬菜蒸, 啖啖肉, 大魚扒, 有小小鞋
8. 反沙芋頭 - 大舊, 一碟有成3-4個, 偏硬左d
功夫茶無限添飲, 好似shooter咁, 拍完一杯又一杯
飲後記得整返幾杯解下油膩
價錢絕不是影響其生存空間的問題
只有好吃的食物才會歷久不衰, 不會令人生厭