2019-05-01 47 瀏覽
今日去黃埔行街,行行吓已經到黃昏,我最鍾意食辣野,所以行過見到呢間有辣野食,於是入去試吓。門口招牌係用光管切成,好吸睛,入面嘅裝修以方枱為主,有梳化卡位,都坐得舒服。呢間餐廳有烤魚同香鍋食,雖然好難抉擇,但見隔離枱食緊烤魚好吸引,所以就選擇咗烤魚。佢地有4款魚選擇,我地點咗比較少聽嘅清江魚,而味道就選擇咗招牌香辣味(小辣),條魚一上枱就香味撲鼻,條魚都好大條,有成個盤咁長,上面鋪滿辣椒同芫荽,首先試一試條魚,好滑一d都唔鞋,魚肉吸收晒d湯汁,好惹味,個湯汁唔係太辣,咁就冇覆咗魚嘅鮮味,食完一啖會仲想繼續食落去。而配料我地就點咗寛粉,放入湯汁入面煮一陣,好快就變咗透明,食落好煙韌,完全吸收晒湯嘅精華。仲有點咗鵝腸,煮一煮好易熟,好爽口,佢地好貼心清走晒d肥膏,所以食多幾條都唔怕肥。食邊爐梗係唔少得解渴飲品啦,叫咗杯熱情果梳打,勁大杯,酸酸甜甜好好飲,杯飲品好足料,有好多熱情果粒粒喺入面,加埋有汽嘅梳打,真解渴。