2022-10-18
Dilliwale (銅鑼灣)-行開銅鑼灣,咁京都一向多嘢食就去睇下,見到呢間印度菜咁有特色,就當然要去試吓啦!入到餐廳已經覺得呢個好有氣氛,無論環境裝修,定係喺餐廳播住嘅歌,都有一種令人置身印度嘅感覺。今次過嚟就食Dinner, 但見到原來佢嘅lunch竟然係有lunch buffet, 而且亦唔貴,係印度菜式嘅buffet形式,等我下次lunch嘅時候再過嚟試吓先!-🔍 香烤免治牛肉卷 $168係有印度特色嘅羊肉卷,上菜嘅時候已經聞到陣陣香氣,佢係鐵板嘅形式上,配搭青色嘅辣醬,免治羊肉卷烤得好香,食落亦唔會有酥味,羊肉卷本來會帶有小辣,雖然配搭埋青醬會再辣啲,但口感層次會更加豐富,所以都建議點醬食😋🔍 椰汁咖喱雞 $138係好香嘅咖喱,雖然睇落細細兜,但其實份量好足,特別雞嘅份量好足夠,淡淡咬口唔再講,咖喱亦都唔會太辣,辣到啱啱好,帶出咖喱嘅香之餘,又唔會俾辣味掩蓋晒。🔍 芝士烤餅 $35超鍾意食芝士烤餅,做得好出色,無論口感定係芝士味道都好正,烤餅配搭咖喱汁當然配搭一流,但即使唔加咖喱就咁食,芝士烤餅味道都好足夠,係另一番滋味😋🔍 玫瑰丸子配果仁糖漿玫瑰院子食落去其實就好似有啲糯
🔍 香烤免治牛肉卷 $168
🔍 椰汁咖喱雞 $138
🔍 芝士烤餅 $35
🔍 玫瑰丸子配果仁糖漿
玫瑰院子食落去其實就好似有啲糯米嘅質感,個餡有少少似椰蓉嘅口感,糖漿嘅配搭食落第一啖有少少薑味,之後就明顯係煉奶嘅味道,仲有大量花生碎嘅配搭,係好有特色嘅印度甜品
🔍 Dilliwale Banta $58
係佢嘅特色印度嘢飲,除咗青檸味之外,亦都帶有少少辣味仲有鹹味嘅soda,特別都係食完咖喱或者羊肉卷呢啲比較重口味嘅食物,飲番啖精神晒!
📍Dilliwale (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓