2019-04-03 32 瀏覽
以前住紅磡灣中心, 成日走落去十二味果度食, 以前仲叫做十二味九宮格, 依家叫十二味不只是烤魚. 依家既十二味已經係集團式, 開到周圍都係, 今晚番去舊屋攞信, 順便再試吓睇吓有冇變味.依間十二味同其他十二味有少少唔同, 去依間十二味食嘢就好似番咗大陸咁, 待應生都係講普通話. 對我而言是優點, 因為我就係黎食大陸嘢的, 你越大陸越好, 我越覺得地道.今晚肚餓, 二個人一個BB, 叫咗"招牌香辣清江烤魚", 加碟"黑毛豬肉", 加"蓮藕片", "寬粉", "土豆片", 另外再叫"涼拌土豆絲", "紅糖糍粑".等咗冇耐, 魚已上場, 魚望落起碼有1斤半, 相當大條, 烤得唔錯 (也有可能係炸過飛過油), 配料多到差不多裝唔晒. 汁偏辣, 我覺得如果大家唔係咁食得辣, 記得叫佢微辣. 以我這個譚仔5小辣唔覺得有辣味既人, 我會覺得依個魚有少少辣, 但我係接受到的.香, 鮮, 辣, 依個魚相當唔錯的. 相片裡面可以睇到魚肉很厚, 好肉. 蓮藕片爽, 好味, 寬粉熟晒好軟身, 入味, 好好食, 土豆片我一般, 因為佢薄切咗之後淋咗少少, 但都OK.仲有一樣嘢係芽菜超多, 唔食芽菜的朋友記得要叫

仲有一樣嘢係芽菜超多, 唔食芽菜的朋友記得要叫佢走芽菜.

涼拌土豆絲用醋溜, 酸酸地幾開胃, 我一向喜此物, 大吃一通.

紅糖糍粑, 外脆內軟, 好吃, 但如果紅糖多些會好些. 現在是點糖漿, 如果點紅糖漿會好不少.

埋單500幾, 食咁多嘢唔貴, 會再黎.
2019-04-02