2024-02-06 1515 瀏覽
新開張既昌哥粵菜館,上個月嚟食過一次之後一直都好想再次幫襯,決定今次同屋企人嚟提早食個”團年飯”。菜館裝修雅致舒適,落地玻璃感覺開陽。今次我地一家人八大兩小,菜館安排咗我地坐房間,小朋友在房間內玩都唔怕影響到其他人。每道菜一食就發現同一般菜館不一樣,用料上乘,食物質素有保證,就算簡單嘅菜式都食到不平凡嘅味道,突顯大廚工架。😋杏汁白肺湯:很足料,湯好鮮甜,飲完感覺很滋潤,小朋友都追住要再添😋蝦多士:好香脆,唔油,食完嗰碟一滴油都無,係我食過最好味嘅蝦多士😋芥蘭炒牛肉:質感同味道都很好,牛肉用料應該係高質素,芥蘭鮮嫩無渣😋古法鹽焗雞:雞嘅鮮味同鹽味配合得啱啱好,配上薑蓉,又有另一番滋味😋菠蘿咕嚕肉:肉嫩不肥,酸甜味道適中😋脆皮燒乳鴿:皮脆肉嫩,食成隻都唔覺油膩😋薑蔥炒蟹煲腸粉底:蟹好肉多膏,腸粉吸收咗蟹嘅鮮味,好滑好入味,食完好想再食😋楊州炒飯:叉燒粒蝦仁豐富,飯炒得粒分明,好食😋合桃糊:新鮮鮮磨合桃好香又唔太甜,超正👍🏻👍🏻呢餐飯大人同小朋友都食得很開心很滿意,家人都講好要下次再嚟食!👍🏻😋

菜館裝修雅致舒適,落地玻璃感覺開陽。

😋菠蘿咕嚕肉:肉嫩不肥,酸甜味道適中
😋脆皮燒乳鴿:皮脆肉嫩,食成隻都唔覺油膩
😋楊州炒飯:叉燒粒蝦仁豐富,飯炒得粒分明,好食
😋合桃糊:新鮮鮮磨合桃好香又唔太甜,超正👍🏻👍🏻

2024-02-03
團年飯