2022-10-30 35 瀏覽
涼涼地嘅天氣,除咗打邊爐食烤魚都係最好嘅選擇第一次試呢間新開嘅烤魚世家,舖頭光猛,有好多唔同嘅正宗川菜,星期六嘅夜晚都好旺場呢度服務好周到,坐低之後店員會好細心咁樣幫你用熱水洗乾淨啲碗碟用QR code落單,都會有Menu俾你參考,本身都諗緊食雞煲定係烤魚,但係見到周圍嘅人食烤魚好吸引,就決定叫烤魚烤魚本身有三種,問咗店員推介之後,叫咗魚肉滑身同埋厚身小小嘅江團魚酸菜烤魚本身個底已經有好多配菜,有豆卜、芽菜、蘿蔔、蓮藕,落單嘅時候有得揀多芫荽,滿足晒我呢個芫荽愛好者我哋叫咗酸菜烤魚, BB辣,面頭有好多酸菜,而且辣到都啱啱好,就算煲耐左都唔會話好辣,未食之前試一啖湯底,有好清香嘅酸辣味,開胃一流本身成條魚係落鑊炸咗,所以魚皮脆身,咬落去係好香口,魚肉又好滑溜,而且只有大骨,冇細骨,啖啖肉!吸左湯底嘅精華之後,食到魚肉嘅鮮甜,又食到酸菜嘅酸辣味紫菜響鈴必叫嘅自家製紫菜響鈴,同出面買到嘅唔同,佢係成大塊紫菜卷喺入邊炸,放入湯底10秒已經夠晒,咬落去紫菜好煙韌,響鈴脆口,有雙重口感金菇必叫嘅配料之一,充分吸收晒烤魚湯底嘅精華,而且仲洗得好乾淨薯粉薯粉一上台之後一定要即刻放入去湯底入邊,咁樣先
涼涼地嘅天氣,除咗打邊爐食烤魚都係最好嘅選擇

酸菜烤魚

紫菜響鈴

金菇
必叫嘅配料之一,充分吸收晒烤魚湯底嘅精華,而且仲洗得好乾淨

薯粉
薯粉一上台之後一定要即刻放入去湯底入邊,咁樣先至可以每一條都充滿左酸菜湯底嘅精華,呢隻薯粉幼度啱啱好,入口煙韌,加少少湯底一齊食更鮮味

娃娃菜
份量好多,欣賞佢哋有洗嗰啲菜,每塊都好乾淨,建議擺耐少少落個湯到,因為本身個湯底都唔油膩,令到個菜再清甜啲!

大大杯凍檸樂
上枱之後即刻嚇親,應該有1L嘅份量,可樂除咗有普通檸檬之外仲有鹹檸檬,甜酸之間既中和,絕對係消滯之選!

大大杯雜果賓治
雜果賓治加左好多雜果係入面,飲嘢之餘仲可以食到水果

一試難忘烤魚,下次一定要再試吓其他雞煲或者邊爐

2022-10-29