星期六夜晚喺尖沙嘴收工,天氣又凍,經過亞士厘道見到「重慶洪鼎火鍋」,感覺幾吸引 於是就同朋友一齊入左去試~岩岩入去,已經聞到陣陣好香嘅麻辣火鍋味!我地只係等左陣就已經可以入座lu食物嘅選擇好多,於是我地叫左紐西蘭羊肉片,手切本地肥牛,美國雪花肥牛,海蝦,脆鯇腩,加拿大桶蠔,重慶苕粉(即係平時叫開嘅薯粉),稻庭烏冬,響鈴同娃娃菜。而打邊爐當然唔少得野飲啦!飲品選擇都幾特別,經過職員嘅推介,我地最後決定試下「紅糖繽紛冰粉」。首先黎嘅係呢杯好似啫喱嘅野飲,好解辣又冰涼,簡直係麻辣火鍋嘅好partner仲有個針筒比我地自己控制甜度,真係好玩又特別!!唔洗好耐,全檯都已經佈滿豐富嘅嘢食~首先講下紅肉類啦:美國雪花肥牛冇想像中咁薄,好濃牛肉味至於本地肥牛肉身就更加厚,但係比較難咬,相比之下本人就鍾意雪花肥牛多啲~~而紐西蘭羊肉擺設都好靚,亦只係有陣少少羊肉嘅騷味,可以接受。順帶一提,呢到一碟肉嘅份量比起其他火鍋店大好多(建議食得曬先好落單,唔好眼闊肚窄浪費野食~~),真係又抵又好食,真正嘅平靚正!至於海鮮方面,本人就覺得打邊爐食魚有少少唔係好match。但係,呢到嘅海蝦真係好鮮甜,黎到嘅時候都未死

仲有個針筒比我地自己控制甜度,真係好玩又特別!!

唔洗好耐,全檯都已經佈滿豐富嘅嘢食~

首先講下紅肉類啦:
美國雪花肥牛冇想像中咁薄,好濃牛肉味

至於本地肥牛肉身就更加厚,但係比較難咬
,相比之下本人就鍾意雪花肥牛多啲~~

至於海鮮方面,本人就覺得打邊爐食魚有少少唔係好match。但係,呢到嘅海蝦真係好鮮甜,黎到嘅時候都未死,所以食材絕對係新鮮!而且啲嘢食嘅presentation都好靚好有創意,絕對岩曬年輕人影靚相

不得不講嘅一定係加拿大桶蠔!!!呢到嘅蠔真係好巨型,完全係我意料之外~ 大隻多肉汁不特止,仲要極濃蠔味,岩曬啲鍾意食蠔嘅朋友呀!

至於薯粉,本人覺得幾特別,同平時嘅薯粉唔一樣,麵身好闊仲好好咬口添,真係值得一試

最後我地仲試左五色小籠包,分別係芝士,黑松露,麻辣,原味同埋蟹皇~雖然皮身比較厚,但味道都唔錯,打邊爐食小籠包呢個諗法好創新,不妨試下!

PS我地湯底叫左麻辣同雞湯!麻辣湯底都好味,但我更加鍾意木耳雞湯!呢到嘅雞湯有木耳同原隻雞,味道極濃!同其他火鍋店最大分別就係湯底食得出真係唔係用味精,而係用好多唔同嘅食材煮出黎,真係勁好味,一定會再返黎~
紅糖繽紛冰粉
美國雪花肥牛