餐廳: 雲桂香米線專門店
資訊:

2023-03-20 747 瀏覽
正宗雲南米線是一道來自雲南的傳統美食,記得第一次係雲南食時覺得十分驚艷,難怪喺香港開到成行成市,搵中雲貴香個湯底算似想當年係雲南食嘅口味。星期日中午十二點去時不太多人, 到一點走時已經爆棚,當中仲聽口音到好多係外國旅客😳其中最受歡迎的口味是麻辣腩肉米線。這道米線配上濃郁的麻辣湯汁,加上嫩滑的豬肉腩肉,口感鮮美,讓人回味無窮。另一道經典的雲南米線是熱拌米線,這道菜將米線,肉類,炸菜同花生和調味料混合在一起,口感豐富多樣。米線本身有著柔軟的口感,和其他配料一起食用,更能彰顯米線的獨特風味。熱拌米線唔係度度都有呢間整得算係唔錯。最後,還有配左炸豬扒,炸豬扒係分開上唔會比啲湯浸淋,但係可惜塊豬扒偏鹹係城 S餐嘅敗筆。總體來說,雲南米線和配料的搭配,讓人能夠品嚐到這個地區獨特的美食文化。依間雲貴香店舖乾淨企理,難怪咁多人都嚟幫襯。