2023-09-01
尖沙咀金巴利道附近有好多間韓國餐廳,之前就食過幾間,朋友話想試吓燒肉🔥其中一間南大門BBQ餐廳以燒肉為主,亦提供多款地道韓國料理🇰🇷✿ 肩胛肉 $240牛肩胛向來系我覺得最好味嘅牛肉部位,油脂分佈做到均勻,牛肉味本身亦夠出,店員好細心咁幫我地燒埋☺️燒完沾上燒肉醬汁更美味😋✿ 半半炸雞 $190半半炸雞🍗即原味加甜辣,炸雞香脆可口,甜辣醬汁滋味非常❤️原味更能感受雞肉本身嘅嫩滑🐔除咗炸雞仲有炸餃子🥟炸餃子亦好脆卜卜。✿ 雪濃湯 $110傳統韓國菜式,用牛腿骨、牛膝蓋骨、牛胸骨、牛腱、牛舌、牛肺和雜骨熬煮🐮牛肉被切成小件,湯系比較鹹,韓國老闆話系正常味道,可能正因為咁要搭配白飯就剛好。✿ 泡菜湯 $90同樣系傳統韓國菜式,泡菜酸味濃,比起泡菜味個人覺得更似蕃茄味🤭🍅裡面仲有一件件豆腐🤍豆腐本身冇味,加埋泡菜湯成為吾錯嘅組合。
✿ 肩胛肉 $240
✿ 半半炸雞 $190