2012-05-26
之前行過嘉蘭圍見到佢裝修已經開始留意,因為個格局極似於韓國的燒烤店,早幾日行過見到已經開始做緊生意。今晚約了表妹食飯而她亦想食韓國燒烤就即刻想起這裡...入到去個環境真係好似韓國本土燒烤店,坐低之後見到周圍都係韓國人,只有我們兩個香港人而侍應大部分亦是韓國人,感覺真係好似去了韓國一樣。我們叫了烤豬皮﹑烤豬頸肉﹑海鮮豆腐辣湯,因為我們只有兩個人怕食唔到咁多。烤豬皮經店舖處理好及醃過,燒熟後口感似橡皮糖加埋黃豆粉甜甜的很特別,我係韓國已經食過而表妹就第一次食感覺亦都良好。烤豬頸肉跟我們平時見到的豬頸肉不同,豬肉本身沒有醃過燒熟後仍然食到很香豬肉味,唔錯。而個海鮮豆腐辣湯唔係好辣湯入面見到有蜆味道唔錯,個湯跟一碗飯及水泡菜,食得出係珍珠米一樣好味,而水泡菜在香港比較少見。呢度最好係跟韓國一樣無限添加前菜(只係得泡菜﹑椰菜花同薯絲三款)﹑辣椒﹑蒜片﹑生菜﹑芝麻葉﹑麵豉醬~因為今日新開張佢送咗個不知名豬肉凍,好好食~ 如果之後餐牌有會再叫。仲有一碟彩色韓式米糕都好好味,之後問過韓國朋友這兩個都係韓國人特別日子先會食的。另外仲有一份4個糕點可以帶走,又係新開張送我們一人一份。埋單之後老闆娘竟然又送
今晚約了表妹食飯而她亦想食韓國燒烤就即刻想起這裡...
今餐真係好抵食,又食又拎!! (所有贈品贈食只係第一日開張先有得送,之後就無)
題外話/補充資料:
而家新開張做緊九折