2017-01-24
雖人今個冬天不太冷,但始終都好想食韓燒,所以揀左間比較出名既炑八韓燒烤。市面上好多韓式燒烤放題,但我覺得韓燒主要食肉類同海鮮,貴精不貴多,無謂抱住食盡佢既心態去食,反而去食一餐有質素既韓燒會更好。預早幾日book 左位,呢間係hysan 隔離既炑八非常方便,亦都好旺場,晚市時間可謂座無虛席,所以都request 我地1.5 小時就要交位我同女朋友order 左一個韓冬牛肉海鮮套餐,另外再加左一份芝士生蠔同炑八豆粉紅豆冰抹(跟餐只係加$20,記住提佢最後先上)食韓國野點少得任食既配料?首先當然試左個泡菜先啦!味道略甜,但十分惹味,最後會有少少辣勁,唔錯!雜菜沙律,芽菜等等亦都一應俱全,不過試少少就可以了,留肚食主角嘛順帶一提佢既泡菜蛋既香又滑,值得ENCORE!芝士粟米反而比較平庸。試完配菜之後,就到韓牛牛胸大醬湯。作為湯精既我,呢個湯我會比8/10分佢!牛味好出,加上蜆既鮮味,配上翠肉瓜,蘿白,豆腐,清香鮮甜,而且肯定冇落味精,因為飲哂都唔覺得口渴!有個好開始,值得一讚飲完個靚湯,散叫既芝士生蠔就黎到啦!望落好多芝士,生蠔size亦屬正常,望落亦算肥美,作為蠔迷既我即刻燒左黎試下!但燒