2017-01-24 663 瀏覽
雖人今個冬天不太冷,但始終都好想食韓燒,所以揀左間比較出名既炑八韓燒烤。市面上好多韓式燒烤放題,但我覺得韓燒主要食肉類同海鮮,貴精不貴多,無謂抱住食盡佢既心態去食,反而去食一餐有質素既韓燒會更好。預早幾日book 左位,呢間係hysan 隔離既炑八非常方便,亦都好旺場,晚市時間可謂座無虛席,所以都request 我地1.5 小時就要交位我同女朋友order 左一個韓冬牛肉海鮮套餐,另外再加左一份芝士生蠔同炑八豆粉紅豆冰抹(跟餐只係加$20,記住提佢最後先上)食韓國野點少得任食既配料?首先當然試左個泡菜先啦!味道略甜,但十分惹味,最後會有少少辣勁,唔錯!雜菜沙律,芽菜等等亦都一應俱全,不過試少少就可以了,留肚食主角嘛順帶一提佢既泡菜蛋既香又滑,值得ENCORE!芝士粟米反而比較平庸。試完配菜之後,就到韓牛牛胸大醬湯。作為湯精既我,呢個湯我會比8/10分佢!牛味好出,加上蜆既鮮味,配上翠肉瓜,蘿白,豆腐,清香鮮甜,而且肯定冇落味精,因為飲哂都唔覺得口渴!有個好開始,值得一讚飲完個靚湯,散叫既芝士生蠔就黎到啦!望落好多芝士,生蠔size亦屬正常,望落亦算肥美,作為蠔迷既我即刻燒左黎試下!但燒

順帶一提佢既泡菜蛋既香又滑,值得ENCORE!
芝士粟米反而比較平庸。
韓燒基本配菜
韓牛牛胸大醬湯
飲完個靚湯,散叫既芝士生蠔就黎到啦!望落好多芝士,生蠔size亦屬正常,望落亦算肥美,作為蠔迷既我即刻燒左黎試下!但燒生蠔的確好考功夫,稍一不慎即使本身係靚既蠔,都會燒到好乾同變得'鞋'口。呢個配搭望落十分之好,但食起上黎只屬一般,佢用既芝士同d生蠔唔係好夾,食落似芝士還芝士,生蠔還生蠔,同理想中既配搭口感唔係好夾,不過蠔味尚算唔錯。
芝士生蠔
跟住主角就出場啦,一層係海鮮拼盤,另一層係牛肉拼盤,純睇賣相都十分吸引!
首先講講個牛肉拼盤,包含左特級牛肋骨,LA牛骨同牛臉肉,各有特色。牛臉肉脂肪最少,肉味香濃,由於冇乜油脂,建議直接食,唔洗夾生菜!LA牛骨脂肪比例平均,亦都好淋,唔錯
特級牛肋骨就勁大塊勁長,分左兩次黎燒
脂肪比例亦都係好平均,而且肉味好濃,夾生菜食簡直係一大享受
牛肉拼盤,包含左特級牛肋骨,LA牛骨同牛臉肉
另外呢個SET係包左一份韓牛五花肉,店員仲驚我地燒得唔好而主動幫手,值得一讚
韓牛的確名不虛傳,牛肉味好濃而且好特別,佢既脂肪同肉既比例配合之下入口會有少少熔化既感覺,但又唔會覺得好油膩,真係好味!!
韓牛五花肉
除左肉類,當然仲有海鮮拼盤,有大蝦,大八爪魚同埋菇。大蝦好易熟,而且肉質唔娒同埋算彈,不過食得出唔係本地既新鮮大蝦,但蝦頭膏都好香甜,韓燒黎講算唔錯!大八爪魚冇乜特別,幾爽口但鮮味欠奉
海鮮拼盤,有大蝦,大八爪魚同埋菇
順帶一提,呢個餐入面有一個叫海鮮豬肉包飯醬。個人認為個醬冇咩特別,而且同牛肉唔係好夾,無須勉強用黎點牛肉食,不過可以試下用黎點生菜
海鮮豬肉包飯醬
食完一餐勁既,點少得個甜品!叫左炑八豆粉紅豆冰抹,十分refreshing!佢既紅豆本身係甜既,再加上煉奶,成個甜品會比較偏甜,如果怕太甜既朋友要注意一下!但我係十分喜愛甜吃,再加上佢軟硬適中既mochi同埋好幼細既冰抹,十分值得推介!如果係紅豆迷既你就更加要試,因為佢既紅豆蓉除左面果層,食到底都仲有另一層,令人回味無窮
炑八豆粉紅豆冰抹
本人唔係咩韓燒狂迷,但對牛肉既質素都有一定既要求,呢到既韓燒質素的確係正宗而且唔錯,同我幾個月前係韓國食差唔多
想食韓燒既你可以省番程機票,叫多幾款野黎燒!不過呢到亦都有改善既空間,可能因為比較旺場,佢需要90分鍾交位,但我自問食野都算快,而且KEEP 住密密手冇停咁燒,都只係岩岩好夠時間燒哂d 野食,個甜品仲要食得比較急。所以如果想一班人傾計聚舊就未必係好選擇啦!希望該店會考慮下比多15-30分鍾時間rather than 90分鍾就要人交番個位出黎,畢竟價錢都唔係話平,同埋作為韓燒餐廳,要提供番d 香口珠比食完野既客人啦
2017-01-21
韓燒基本配菜