2021-07-22
同朋友食韓燒揀左好評如潮嘅韓珍,當日有唔少食客都係韓國人,相信佢味道正宗。平日夜晚去到有四五組人等位,記得訂左枱先去。老闆非常好客,會盡量招呼每一枱,亦會安排員工幫手燒烤,我同朋友幾乎全程無郁過手。用爛爛嘅韓語同老闆傾左幾句後佢更熱情,滔滔不絕咁分享韓國飲食文化同燒肉貼士,所以呢篇食評會較詳盡喔。 (w/ 10% service charge)坐低無耐店員就送上前菜,之前去唔少韓國餐廳都係求其畀碟泡菜同大豆芽就算,呢度仲有甜豉油鵪鶉蛋、魚餅、青瓜泡菜同埋蛋薄餅,老闆話蛋薄餅嘅靈感黎自用鍋上嘅韓式蒸蛋,內有芝士同苦瓜洋蔥等蔬菜。🍽特級牛肋骨 Beef Short Rib (250g) ($250)店員話韓國人通常食完牛先食豬,建議我地燒牛先。睇紋路就知肉質唔錯,燒熟個面鎖住肉汁後,就可將牛肋骨剪成bite size放喺蔬菜面,用餘溫㷫住,以免overcook。第一片肉建議點喜馬拉雅鹽試清楚個味,之後可選擇麻油海鹽、韓式包飯醬、wasabi或洋蔥汁。牛肋骨肥瘦均勻,肉味頗濃,好食。🍽豬頸肉 Pork Jawl (150g) ($150)呢款係後頸肉,感覺爽口啲,無醃過都好夠味。老闆話韓國
呢款係後頸肉,感覺爽口啲,無醃過都好夠味。老闆話韓國人鍾意一鼓作氣咁燒烤,呢款剪成幼條喺爐邊燒啱啱好,等中間嘅牛肉熟晒就可以接住食。
呢款嘅特色係𠝹左交叉紋,雖然佢都幾厚身,但就算燒到呈金黃色、肥膏位焦脆都唔會死實實,建議加埋洋蔥、蒜片等包生菜食,無咁油膩,要讚下店家會主動換烤盤,而且次數頻密。
除左肉仲叫左啲澱粉質填肚,不過最後飽到食唔晒,煎餅嘅海鮮包括魷魚同蝦,加埋爽脆嘅葱同辣椒,微辣惹味。煎餅粉漿唔厚,再燶少少就更好食,配埋似魚露嘅醬汁,整體唔錯。
餐牌: