2022-05-27 44 瀏覽
洛奇冰室同滿粥合作,宜家日頭就做冰室,夜晚就做粥底火鍋🤤今次夜晚黎到食佢地既粥底火鍋,份量同款式都好多☺除左有海鮮之外,仲有六款自選配料,最後再用個粥膽煮個粥食,好正~呢度既店員都好熱心,係咁幫我地淥嘢食,又幫我地煮粥😄1⃣️順德粥底海鮮火鍋($198/人) 👉時令海鮮有七款海鮮,包括沙白、細蜆類、大蜆類、鮑魚、肉蟹、基圍蝦同埋魚片,好豐富。每一樣海鮮都好新鮮。蜆類全部大大粒冇沙,食落鮮甜😋肉蟹好大隻,而且超多膏超多蟹肉😳仲有鮑魚食~另外餐廳會比個計時器你,同埋有張紙教你每樣嘢要煮幾耐,確保食到海鮮最佳既味道~  👉自選配料可以揀六款配料,選擇都幾多,呢度既丸類好多都好特別,出面冇見過。所以今次我地都叫做好多款丸類,果然好多都好有驚喜!嗌左醬爆瀨尿牛丸、金沙魚丸、鮮蝦雜菜條、蟹粉蝦子丸、芋之果、養顏花膠片。特別鍾意佢地既醬爆瀨尿牛丸🤩食落真係爆汁!而且唔止係爆汁咁簡單,入面仲有餡既,有啲蝦、菜。另外個金沙魚丸都好正!入面係流心既咸蛋黃!  👉海鮮粥淥完啲海鮮之後,係上自選配料比我地之前,店員會攞啲粟米、芋頭粒、南瓜粒黎,落左個鍋到煮先,一路煮到淋曬,方便之後煮粥用~  到淥曬啲配料、啲南瓜

1⃣️順德粥底海鮮火鍋($198/人)
👉時令海鮮

👉自選配料

👉海鮮粥
淥完啲海鮮之後,係上自選配料比我地之前,店員會攞啲粟米、芋頭粒、南瓜粒黎,落左個鍋到煮先,一路煮到淋曬,方便之後煮粥用~  到淥曬啲配料、啲南瓜、芋頭煮到變蓉,店員就會過黎做埋最後既步驟,就係落粥膽、蛋漿、豬油渣、芫茜、菜脯、冬菜、蔥花,煮到邊海鮮粥🤤個粥水已經吸收曬啲海鮮既鮮味,煮成粥之後,唔洗特別調味,已經好好食~另外、啲南瓜、芋頭煮成蓉,同粥攪拌埋一齊食,食落口好綿👍  好味:7.2/10 環境:6.5/10 性價比:7.2/10  洛奇冰室 Rocky Cafe 📍地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心地舖   #食好西 #吃貨人生 #洛奇冰室 #rockycafe #順德鍋底海鮮火鍋 #正宗順德鍋底海鮮火鍋 #醬爆瀨尿牛丸 #金沙魚丸 #鮮蝦雜菜條 #烤魚 #邊爐 #打邊爐 #薯粉 #太子烤魚 #荃灣烤魚 #hkfoodie #hkig #hkfood #hkeat #hkfoodstagram #hkfoodblog #hongkongfood #hkfoods #hkfoodpic #hkigfood #foodieshk #芋之果 #蟹粉蝦子丸 #太子美食