2018-01-04
位於中環黃金地段,全新開張既呢間正宗馬來西亞菜,非常有驚喜,今日有幸食到佢,我同友人都非常開心我地叫左幾款唔既菜式,入面包括馬拉肉骨茶,龍躉,甚至大大隻既胡椒肉蟹添馬上就同大家share下 參峇四大天王 $82當中既四大天王當然唔係劉徳華,郭富城佢地啦而分別係四季豆、羊角豆、茄子和臭豆 ! 佢地都係馬來菜中非常著名既食材之一,而呢一道菜更加係馬來西亞的國民美食黎架添 !! 上面既食材再加入馬拉盞爆炒,炒出黎既果陣鹹香風味,真係唔係度度都食到 ~ 其中,臭豆既味道最特別,其實佢唔係真係臭味既果種臭,而係果種獨特既氣味非常強烈,食完仍之後,果陣餘香........ 唔信你就真係要試試啦 鮮魚湯龍躉頭手工寬麵 $98佢既賣相可能平平無奇,不過只要你飲一啖湯,你會發現好有驚喜 ! 因為只要你飲一啖湯,就會感受到呢個湯麵既鮮味 !! 首先,先再講講佢個湯底,非常鮮甜既魚湯利用龍躉淆製出,並不加任何味精,所以食完都唔需要狂飲水~ 另外,爽口彈牙又香滑既龍躉頭非常好味,完全能夠食出鮮味 !!而呢個麵既另一個重點就係佢既麵,因為佢每一條麵都係人手製作,因而叫手工寬麵,佢既口感同賣相其實都好似普通
馬上就同大家share下
參峇四大天王 $82
鮮魚湯龍躉頭手工寬麵 $98
而呢個麵既另一個重點就係佢既麵,因為佢每一條麵都係人手製作,因而叫手工寬麵,佢既口感同賣相其實都好似普通既河粉,不過食落果陣你就知,佢既口感絕對比一般既河粉更細滑 ~ 更加配合出整個湯麵既鮮味
馬來西亞肉骨茶 配燉飯/油炸鬼 四人份: $128 [另外如兩人份: $88]
係香港要食到正宗既肉骨茶,其實不係唔易,因為不論係新加坡 / 馬來西亞當地食,都有佢地獨特既味道,而且可以係香港食到正宗既馬拉肉骨茶既餐廳真係唔多,所以絕對值得支持
呢個馬拉肉骨茶最大既特色係佢既藥材味會比較重小小,不過亦因此而更香味,入面既配料包括肉質好林既豬肉,豬肚及生菜,佢都可以點旁邊既醬油加添味道 ~ 包括: 紅椒,甜豉油及姜蓉
客人原來亦可以選擇配燉飯/油炸鬼,今次我就兩樣都試試佢 !! 油炸鬼浸湯食,外脆內軟,滲入曬湯既精華味道,真係冇得頂燉飯當然都唔差,因為佢用砵仔形式呈現,所以變得更有飯香,更有質感
椰子水煮龍躉球 $198 (一份) [另外如半份: $108]
其實原來呢間餐廳其中主打既一款食材係 - 龍躉大家都知龍躉唔係平價貨黎,要做得好食亦非輕易,不過呢一道菜,真係小編推介比各位女士及年長少少既朋友,因為佢有強勁既骨膠原!
原隻椰子肉,並利用極鮮甜既椰子水作湯底,再慢煮龍躉球真係唔講得笑,湯底混合埋龍躉既鮮味,只要你飲一啖湯就會明白!加上,呢個煮法完全能夠保留龍躉既口感 +膠質,果種軟韌口感。。。
砂拉越黑椒炒肉蟹 $時價
大大隻既阿拉斯加大肉蟹,只係見到個賣相,真係已經可以嘩幾聲出黎肉感相當豐富既佢,加埋非普通既黑椒爆炒,非常惹味香口!每啖都有香濃既黑椒及鑊氣味。
不過當然,蟹蓋上既黑椒先係重點,因為佢既辣度夠勁,非常香口,係呢度菜既靈魂之一,所以如果真係唔相想食太辣既朋友,可以唔好點禁多點椒就可以了!
** 餐廳都好窩心禁有提供手套+濕紙巾+餐廳自家洗手間比客人使用架
美祿恐龍 (凍) $40
飲品方面,都好有特色架!好似呢杯禁,佢係係香港非常旱見既美祿恐龍!Milo 除左係小編個名之外,佢確實都真係幾好飲,同阿華田差唔多,不過佢呢杯既Milo就重要加埋Dinosaur落去添
上面既果d美祿粉真係好爆多到你可以就禁食d粉又得,攪勻佢令每啖都有呢d粉又得,真係好濃厚!得左!
三色拉茶(凍) $34
最後呢杯絕對係馬拉飲品代表作之一既 三色拉茶,感覺有d似泰式奶茶,亦有d似港式奶茶添
不過當然,佢既味道絕對比較豐富既,因為除左好香既茶同奶之外,重有下面最底層紅紅地色既馬六甲椰糖添!
呢個糖比普通既仼何一種糖都要香,同拉茶可謂絕配,真係好有馬拉既味道(因為小編叫左少甜,所以3層既層次先唔係禁突出)
總結係,呢間正宗馬拉菜餐廳絕對值得一試,於中環黃金地段成功插旗亦一定有佢既優點!首先食物質素根本無可能差而佢既價錢亦較大眾化,所以大家都去試下佢啦