2017-11-30
昨天經過銅鑼灣登龍街, 見此間 食評不錯入嚟一試, 看也是一般 上海食品, 因此只點了一客墨魚汁 生煎包 共四件, 試一下先再order, 慎防中招. 另座位, 服務可以.由於是晚飯時段, 亦十分多人, 約等了10分鐘左右, 熱辣辣的生煎包到了. 外觀看上已經知道皮厚, 一口咬落, 冇湯汁, 裏面的肉只有微溫, 望真D, 原來未熟, 紅卜卜的, 立即通知店員更換 , 他有道歉. 可惜對其他食物已失信心也再不感興趣. 所以便取消order走人.本人非常喜歡吃生煎包, 但個人感覺 與最近也非常出名的祥興記實在是天淵之別.這間舖頭若果打算純粹醫肚, 相信應該冇問題, 因為價格合理, 但專誠嚟試生煎包實在不推介, 亦不會有下次.個人認為生煎包 重點皮薄 脆口, 但這間皮不但厚, 也 完全不脆, 相信熟透了也冇分別, 普通街邊買貨色, 非常失望, 建議改名, 不應用生煎包做招牌.