最近挪威海鮮局帶咗多款挪威甲殼海鮮黎同香港幾位知名名廚攜手推出合作活動,勁中意中菜嘅我當然毫無懸念選擇中餐類別,去左擁有88年歷史嘅六國酒店內嘅粵軒,試左大廚馬榮德師傅手勢❤️。場地古式古香得黎好典雅✨🍲 猴頭菇粟米煲豬踭香甜滋潤,喝完即刻有回血嘅感覺,味道清甜而足料。(香港係2023排名TOP 5嘅長壽地方,大家分析係因為有湯水嘅滋潤🙈)🦀 石林蟹影(挪威紅帝王蟹)擺盤精緻有意景。蒸海鮮的原汁原味混合蛋液,清香中帶極致鮮甜,火侯控制極好,滑嫩的清甜蒸滑蛋,令人一試難忘🤩🐚 挪威大扇貝用上最傳統嘅做法,蒜蓉粉絲蒸扇貝,蒜香味撲鼻而來,粉絲吸收哂日月精華,所有扇貝嘅汁都係哂果一啖粉絲⋯😭🦀 椒鹽挪威紅帝王蟹腳最簡單嘅烹飪方式突顯固有鮮味,伴上香氣獨特松茸,天然而奢華嘅享受~🦐 挪威海螯蝦個個都嘩然因為真係好大隻,而且好多膏,蝦肉非常彈牙,食完返唔到轉頭,其他蝦都唔會再睇得上,非常滿足🤤甜品非常出色,奶香味十足,又係滋潤養顏嘅一餐;流心擂沙湯圓皮薄芝麻餡香濃熱辣辣😛💕

🍲 猴頭菇粟米煲豬踭

🦀 石林蟹影(挪威紅帝王蟹)

🐚 挪威大扇貝

🦀 椒鹽挪威紅帝王蟹腳