2007-11-17
嘩, 真係正呀. 我第一次去半島酒店入面食飯. 呢間露台餐\廳其實唔係好大. 窗口位得幾張桌, 望出去係太空館同文化中心, 並無海景, 價錢中上, 一個五百蚊到, 好多酒店都要啦. 環境方面, 唔係華麗豪裝, 而係典雅中見高尚的, 高貴得來不會有太大壓迫感, 侍應平易近人, 唔會有白鴿眼, 非常專業有效率. 最重要的要講到食物, 嘩, 真係一流呀, 回味無窮. 因為是半自助餐\, 餐\湯二選一, 主菜四選一. 其他頭盤同甜品則自助. 首先, 我先吃頭盤, 煙三文魚, 長腳蟹, 凍蝦, 沙津,壽司, 每一樣也新鮮質地好. 擺\明是靚貨其他街外貨式無得比. 我鐘意凍蝦, 好大隻, 新鮮爽甜. 到餐\湯, 嘩, 正如上一篇食評一樣, 忌廉湯好CREAMY好正, 幼滑細膩, 好味到唔識形容呀. 仲有餐\包, 脆卜卜好好味, 都唔知仲可以去邊度食到咁好味既野呀!主菜方面, 我叫左肉眼扒, 大大件, 肉汁濃郁, 7成熟就7成熟, 不多不小. 肉質鬆軟, 配上醬汁, 一吃就知是高級貨, 花園餐\廳, 扒王之王個D真係要行開一邊. 而生果方面都非常鮮甜. 不過可能之前的食物太好味, 因此顯得甜品味道非
最重要的要講到食物, 嘩, 真係一流呀, 回味無窮.
而生果方面都非常鮮甜. 不過可能之前的食物太好味, 因此顯得甜品味道非常普通, 沒有驚喜.
遺憾的是, 我忘記了吃那裡的ICE CREAM 哦!