2019-08-26 873 瀏覽
咁岩個朋友在長沙灣收工, 我地就相約果邊附近搵食啦, 然後大家都想話食米線之類, 就只稔到三哥, 都冇特別上網搵, 就沿青山道行行下見到這家似新開冇耐的 "源味開元米線" 都係米線喎.只望個店門口都有張貼哂佢地既主打餸菜, 都幾符合岩我地的口味, 就稔住不如試下新野啦~😋店員服務態度好好, 安排左一邊冇咁凍既卡位比我地. 放低完menu都有講如果稔唔到可以叫佢地幫手推介 ^^咁新手黎幫襯都要睇下有什麼好西, 第一印象好緊要.見佢都有三款menu既, 分別係米線 / 炒小菜粉麵 / 烤魚因為我地一早已經定左係想食米線, 所以烤魚我地先放棄, 就決定米線+小食+炒菜.- 紅油豬耳切得好薄, 好易入口, 爽口彈牙, 辣度我完全接受到, 我朋友就可能冇我食得咁辣, 但佢都話比出面一d店做得好, 因為係佢豬耳本身爽彈😌- 源味口水雞係佢店推介之一, 就算唔係佢推介我地都打算必點 😛 佢地做法同出面唔同, 有張雞件切成片狀, 唔會太多骨頭部位, 同埋雞肉係用土雞 (即係有點似火雞肉), 辣度比豬耳少, 如果用黎餸飯都好夾😋- 川湘小炒肉睇落最多辣椒炒既一道菜, 但其實最冇辣度, 所以算係bb辣等

咁新手黎幫襯都要睇下有什麼好西, 第一印象好緊要.

- 紅油豬耳

- 源味口水雞
係佢店推介之一, 就算唔係佢推介我地都打算必點 😛

- 川湘小炒肉
睇落最多辣椒炒既一道菜, 但其實最冇辣度, 所以算係bb辣等級, 可以岩好多人口味, 這個菜一定要襯熱食, 豬肉片就會很爽口, 放耐左怕會硬了不好吃

- 乾撈手工麵
手工麵好彈, 質地好易吸上醬汁, 配撈麵很不錯. 加配了豬大腸也是必點之一 👍🏼😋

- 重慶醱辣粉
睇名都一定會稔起會傷心果個, 咁鬼叫自己鍾意食就緊係想試下啦 😌
仲特登加配蘿蔔等佢吸哂d湯黎食, 因為蘿蔔本身很清甜, 所以點食都唔會很辣.
仲有牛丸係老闆介紹, 係自家手工打的, 咁我都有叫埋, 係非常好食.
如果屋企搞打邊爐, 可以買些回家吃 👍🏼

2019-08-21