2019-01-09
係香港想食澳門葡式野,亞蘇爾係其中一個最好嘅選擇。未洗入到舖頭就已經有幾款口味嘅葡撻選擇,上次經過試過葡撻,今次入去坐低試下佢其他嘅葡菜~~我地叫咗三樣野,以下一一講返,但我呢度想講嘅係佢地上餐嘅速度奇快,令到食客好快就享受到滿枱嘅美食第一樣係葡式辣肉腸炒雜菜,通常係大排檔食飯先會嚐到鑊氣,但今次係呢間葡式餐廳都食到咁有鑊氣嘅餸菜,而且味道都係滿分。第二樣就係十月初五蝦籽松露意大利麵,麵嘅面頭舖滿蝦籽,松露就作為中間嘅一點點綴。拌好後蝦籽嘅味道十足,而松露就令味道更加豐富,加上一撮惹味嘅煙肉粒粒,食落好味又不會太油膩。第三樣主菜就係椰香葡國雞配蒜蓉包,腸落細細盤嘅葡國雞入面都好多件雞,仲有薯仔粒粒,沾上葡汁食落去香味充滿口腔而蒜蓉包就推薦邊食邊點汁,每一啖都有汁先係最好味嘅食法,又唔會浪費咗啲醬汁。最後我地仲叫咗一個甜品—宇治抹茶黑木糠布甸,黑木糠係朱古力味,呢個配搭幾有趣。整體來講,呢間餐廳嘅裝修、食物同服務都值得推薦,想係香港食澳門菜,呢度絕對係其中一個選擇!