2020-11-26
平時好少去元朗,這日來到元朗一帶周圍行吓,午飯時間來到維港灣餃子坊,品嚐小店水餃滋味。佢哋嘅餃子列明自家手作,另外都有話例湯係無添加味精,感覺健康。這一天的例湯是蟲草花湯,飲落都幾有自家湯水感覺。我地點左招牌三拼餃,配讚岐烏冬 三拼餃包括:大白菜餃、香芹餃、韭菜餃。 每一種味道都有兩隻,我哋兩個人食剛剛可以試到唔同味道。呢三款餃子各有特色,餡料充足,感覺新鮮。韭菜餃最住家感覺,有菜的甜味:香芹餃芹味突出:大白菜餃內菜肉混合得均勻。讚岐烏冬亦幾彈滑,好味!之後,我哋都點左一份黑松露鮮肉煎餃。煎餃嘅感覺同湯覺好唔同,視乎你個人喜好。湯餃就健康啲,可以品嚐到餃子本身原味;煎餃底部煎得香脆,口感較豐富。在出邊的餃子店比較少有黑松露嘅味道,黑松露原來同餃子肉餡都好配合,更多一層鮮味。飲品我第一個叫咗盒裝維他檸檬茶,以及熱蜂蜜柚子茶。總括來講,佢依間餃子店比較新派,相信佢哋會定期推出新嘅口味或者食法。
這一天的例湯是蟲草花湯,飲落都幾有自家湯水感覺。
我地點左招牌三拼餃,配讚岐烏冬
三拼餃包括:大白菜餃、香芹餃、韭菜餃。
讚岐烏冬亦幾彈滑,好味!
飲品我第一個叫咗盒裝維他檸檬茶,以及熱蜂蜜柚子茶。