2017-11-24
肉餅哥於荃灣新開張之時,貪新鮮嘅我已一早走去試左。依家知道佢喺大圍開分店,就算幾遠都想去試吓。搭地鐵去到大圍站,一出站口,沿左手方向向前行,過馬路直去,好快就行到去美林邨,過左美林商場,就見到美食亭,黑底白字嘅「肉餅哥」就出現我眼前,美食亭外原來有個巴士總站,有地鉄、巴士,交通真係好方便!之前試過「足三兩花膠肉餅」,花膠份量十足,唔腥,炆得恰到好處,有咬感,所以今次極力推介給我朋友試,到時可以黐反一件落肚😜我自己就叫左「鮮味蟹粉肉餅」,店員好細心問我們想配什麼飯。我同朋友都選了菜飯。店員又問肉餅要煎定蒸,我選了煎,朋友選了蒸,以前唔知原來有得揀🙈。見微知著,成功的食肆就是在細微位用心。足三兩花膠肉餅真係「肉」如其名——「足三兩」呀!d花膠大大塊,大到遮住曬底層d肉餅。每塊花膠有成隻男人手掌咁大呀!花膠好彈牙呀!揀左蒸肉餅,呢度d肉餅好厚,朋友擔心肉餅太厚驚佢蒸得唔熟。我叫他放心,結果出來係蒸得恰到好處,教人食得放心。厚身嘅肉餅食入口真係啖啖肉,夠腍又有肉汁,大滿足!「鮮味蟹粉肉餅」揀左煎肉餅。肉餅側邊配大大嚿嘅白色椰菜花,成粒長洲大魚蛋咁大,賣相好吸引。蟹粉肉餅入口粉粉地,有d蝦膏嘅香
「鮮味蟹粉肉餅」揀左煎肉餅。肉餅側邊配大大嚿嘅白色椰菜花,成粒長洲大魚蛋咁大,賣相好吸引。蟹粉肉餅入口粉粉地,有d蝦膏嘅香味同鹹味,好香口,但稍嫌油膩點。
「秘製羊腩煲」配菜有冬菇、筍、枝竹、馬蹄、芹菜同蔥。枝竹腍,吸曬d羊腩汁嘅精華,好入味。馬蹄爽口又甜;因為有辣椒,羊腩食落有d辣味,但唔係辣到食唔落果隻,只係好少好少嘅辣,剛好增添了不少風味。羊腩肉燜到好腍,其實我唔太好羊,因為好怕d羶味。但呢煲羊腩唔羶,連我都忍唔住食多幾嚿!11月天氣漸漸變冷,原本肌腸轆轆嘅我食完羊腩頓時渾身變暖。