2019-06-27
呢日同老婆阿仔黎食小菜。呢間小館幾特別,平日出街食小菜都係大大碟,要搵齊人先夠食。而呢度D小炒多數係一人或二人份量,細細碟咁,即管叫多幾款試下,唔怕食唔晒。除了點餐紙外,牆上還列中多款小炒,選擇都頗多。..今次來到就叫個午巿套餐,非常便宜,份量又飽足。我叫左豉椒鵝腸,鵝腸不帶肥膏,但我個人較喜歡肥厚多膏的鵝腸。配菜加上不少青椒,汁料亦不鹹膩。附上的湯亦無味精,整份都是健康的餸菜。..白灼白爪魚,切成一口大小,煙煙靭靭,配上刺激的芥末醬,非常好味,不自覺一口接一口地吃完。..阿仔食佢最愛的油麵。配料是自選的,沒有選擇困難症的他,果斷地叫了丸類,包括牛丸及豬肉丸。我各樣都試了幾口,覺得很適合他吃,首先麵條帶點彈牙,而且沒有鹼水味。雙丸亦彈牙可口。湯底是清淡的,像菜肉清湯之類的味道,應該沒有添加增味劑之類的調味料,吃著覺得幾放心。..太太選了海南雞飯轉髀。在場好多人叫海南雞飯,幾受歡迎。我試了幾口,覺得雞肉很滑(因為轉了脾吧),油飯的味道偏向健宜,未必滿足到愛重口味、喜歡強烈香茅味及油蒜味的食客。配菜好吃,那些酸蘿蔔絲,吃著好開胃。..老婆叫左呢碗杏汁白肺湯。我試了,覺得口感有點怪,裡面是杏
呢間小館幾特別,
平日出街食小菜都係大大碟,要搵齊人先夠食。
而呢度D小炒多數係一人或二人份量,
細細碟咁,即管叫多幾款試下,唔怕食唔晒。
除了點餐紙外,牆上還列中多款小炒,選擇都頗多。
老婆叫左呢碗杏汁白肺湯。我試了,覺得口感有點怪,裡面是杏仁糊來的,像甜品店吃的杏仁糊,與我預期的湯狀有好大分別。底部有幾塊白肺。