2005-08-14 24 瀏覽
位於太古坊海光苑商場最內邊角落,經營左至少十年以上仲存在,想必定有佢過人之處.尋晚同屋企人去試下,老闆識少少單簡廣東話,足夠佢介紹菜式用,再唔係D菜差唔多全部都有中文名,同有英文簡單介,實睇得掂.根据老闆提議,叫左咖喔羊肉,香辣蝦,同一個唔辣既雞(唔記得左個名),仲有手帕餅同炸餅加埋個香料炒飯,甜品係拉茶同印式布甸同印式雪糕.綜合起來d野唔算太辣,因為我地係生客老闆成日驚我地受唔到辣,經常提醒我地邊d菜好辣架咁.我地又無乜點食過正宗印度菜,都唔知到底有幾辣,保險起見就接受左佢既意見.原本想點一個"勁辣咖喱雞"都係佢好心勸阻之下改變左主意.個香辣蝦佢都話好辣,所以減左辣俾我地.上左菜之後個雞就一般,咖喱羊同辣蝦就好好味,咖喱係我地屋企既口味叫做完全唔辣(其實都係少少辣,但我地其實好受得辣),但個汁好香好正.個蝦就真係算幾辣,d汁一樣好正好好味.配飯同餅真係一流.個印式布甸好特別.以家庭手制雪糕咁,有種粗糙感,但味道唔錯,奶味好濃.個拉茶絕對係成晚至正既食物,好香好滑,仲有一種淡淡地但又好明顯既類似花香既味道.食完之後勁飽, 到半夜就打d香料味既飽嗝.雖然間舖好細,又家庭式咁,但好乾汗,d

食完之後勁飽, 到半夜就打d香料味既飽嗝.

雖然間舖好細,又家庭式咁,但好乾汗,d杯碟完全都無崩口.老闆又熱情.

一個字:正~ 會再去