2020-04-09 1041 瀏覽
有說不為五斗米折腰,但小妹今日實在不得不為“五斗米”低頭……因為要低專頭吃個夠啊!!!!!朋友曾經係台灣讀書,佢話呢度既美食好有台灣地道既風味,所以呢日轉程帶到我黎中上環呢邊名為“五斗米”既台式小店:)雖然店子細細,但食物種類都已經好足夠啦,因為有我近排都好想食既牛肉麵、蛋餅同百頁豆腐,仲有芋圓仙草同檸檬愛玉添:)因為太太太想食牛肉麵,所以一坐底已嗌剔要一碗先~~之後朋友見我有好多小食都想嗌,就話同我share一個麵,等我有quota試多幾款xpp係牛肉麵未黎之前,台式水煎香腸先到,原條既台式香腸煎得皮腸肉香,帶有微甜既肉腸正係喺台灣夜市食到既味道!!之後既牛肉麵帶有洋蔥既清甜,刀削麵仲好有咬口添~~而最開心既係喺呢度食到近期最滿意既台式蛋餅!!!!呢度既蛋餅有粟米同起司做餡料,餅身既是香軟但不失嚼勁,完全係喺台灣當地早餐店食到既幸福滋味啊♥♥♥而百頁豆腐都係不得不提,特愛百頁豆腐既Q彈口感,仲要滷汁調味剛好,正!!!我地仲嗌左兩款甜品,分別係仙草芋圓同黑糖麻糬~爽滑既仙草一向係我既first choice,而呢度既珍珠同芋圓都好chewy,亦唔會過甜!!!呢度既黑糖麻糬同印象中球體外

因為要低專頭吃個夠啊!!!!!

之後既牛肉麵帶有洋蔥既清甜,刀削麵仲好有咬口添~~

而最開心既係喺呢度食到近期最滿意既台式蛋餅!!!!

我地仲嗌左兩款甜品,分別係仙草芋圓同黑糖麻糬~

呢度既黑糖麻糬同印象中球體外形有d出入,不過味道無異xpp

係QQ既麻糬仲有濃濃花生架!!!
呢度既台式飲品亦唔會話好甜,yummmm✔✔

下次除左會翻食百頁豆腐同蛋餅之外,一定要試下呢度既滷肉飯先得!!!