2017-10-02
1990 瀏覽
九龍灣展貿地理位置太隔攝, 冇乜必要事, 一年都唔會嚟一次, 今日嚟聽演唱會, 當然係順個靚便早d入嚟睇下有咩新野食, 喺3樓美食廣場兜咗一個圈, 好多店鋪都未開或裝修緊, 呢間拉麵店裝修日本style, 又光猛, 好似幾吸引。每台都有拉麵四寶, 廚師自家特製魚油、辣椒油、黑胡椒油及胡麻辣椒粉。午餐抵食好多武田將軍拉麵 ($118 加配溫泉蛋+10)奶白色的北海道牛乳湯底, 散發出陣陣的奶香, 上面放滿配料; 溫泉蛋、甜粟米、日本叉燒、紫菜及蟹柳, 非常豐富。叉燒 ~ 清清的滷水鹹及香, 有肥瘦層次, 口感不錯, 再肥啲會更美味。溫泉蛋 ~流心溫泉蛋, 同樣用滷水汁浸過, 蛋黃色澤金黃, 入口creamy 軟滑。蟹肉 ~ 不是平價貨的粉條, 爽甜。粟米粒 ~ 有奶香的甜美粟米粒。拉麵 ~ 麵質我選了普通, 硬度亦都系選普通, 麵質入口軟硬適中, 拉麵唔太硬, 微彈爽口, 好食平時食拉麵湯底, 我通常試2口便算, 今日機乎飲晒, 清香北海牛奶混了豬骨湯底, 我還加了少許黑胡椒油, 微微的黑胡椒辣, 清香而唔太鹹膩。
午餐抵食好多
武田將軍拉麵 ($118 加配溫泉蛋+10)
蟹肉 ~ 不是平價貨的粉條, 爽甜。
粟米粒 ~ 有奶香的甜美粟米粒。