2010-09-16 13 瀏覽
朋友多次誠邀下, 今日終於有機會到麵創坊食飯. 由於我朋友係Quarry Bay 返工, 所以佢成日都黎食lunch. 咁啱個日我哋去開Jusco, 於是我朋友就帶我哋去麵創坊. 我哋一行四人未到6點半就到達. 離遠望到間舖似一間coffee shop, 入到裡面都算寬敞. 一開始我朋友點咗D小食, 個芝麻涷豆腐都幾好味. 不過我最鍾意係淨牛坑腩, D牛坑腩炆到好"林", 好有肉味同埋D蘿蔔好入味, 個日老闆仲拼咗D牛爽腩俾我哋試. 跟住我哋食咗峇拉醬羊腩撈麵同蝦湯摻摻, 味道不錯. 不過, 我最想推介係雪餅同芝麻糕 - 我哋叫咗荔枝雪餅, 感覺好似食緊荔枝雪糕咁, 下次一定要試埋芒果同榴槤味. 仲有芝麻糕好有濃濃嘅黑芝麻味, 我都買走咗一份帶返屋企孝敬阿媽, 阿媽都話好好味.原來呢度晚飯時間都有小炒同特色炒飯. 我見到隔離枱訂咗一煲海南雞飯, 聞到好香. 聽老闆講隻雞係新鮮雞, 同埋個飯落咗好多藥材去煲. 下次我一定要黎試, 不過要帶多D朋友黎食, 因為煲飯都幾大煲.

淨牛坑腩
雪餅