2008-06-25
先略作介紹: 本人來自無飯家庭, 而本人又不甚痴家, 晚餐甚少跟家母一起吃, 說落也愧對定母。偶爾孝順的晚上, 多數都是由我選擇地點, 都係大埔墟吃慣吃熟果幾間, 不贅。一晚, 家母對此店的米粉大力加許, 仲話"食左佢個米粉o係第二度唔食米粉"?! 於是昨晚就跟佢去見識下個米粉有幾好食。去到, 店裡的人代佢寫左碗豬雜米, 而我就叫左碗魚蛋米。個米粉顏色比一般的透明, 口感煙刃得來爽口, 果然是十分不錯的。魚蛋是中上貨色, 但大埔好吃的魚蛋實在太多, 相比下都不太特出; 豬潤反而幾唔錯, 生熟度剛好又夠粉, 仲有淡淡胡椒香, 加埋好夠粉的粉腸, 都幾唔錯! 要求多青都好夠多, 而"青"的content裡, 最多是唐芹, 蔥只得三四粒, 多蔥一點會再好食d。其中粉麵不設套餐, 只有快餐有野飲。 所以全檯食客清一色食碟頭飯, 忽略了那好吃的米粉。
去到, 店裡的人代佢寫左碗豬雜米, 而我就叫左碗魚蛋米。