2021-05-20
已經係第二次係Kura慶祝母親節,水準是信心保證,最岩鐘意食日本野嘅母親大人前菜有4款,分別是甜蝦、鯛魚刺身、中拖及大拖羅當然是各有特色,但大拖羅令我特別喜愛。炙燒之後嘅大拖羅,油脂香味特別濃郁,比起前面3款刺身。油脂豐富的大拖羅配一口清酒甚是美味。在Kura竟然遇到佢,近年清酒界的大熱,供應有限自是難求,遇到一支就要好好品嚐,正好在Kura有依支 竹 奏乃智,food pairing 簡直無得輸壽司方面同樣令人驚喜,如果有海膽,我都一定將海膽放到最後先細味品嚐。壽司飯握得非常好,夾起堅實,入口鬆軟,配搭5款壽司: 大拖羅、帶子、鯛魚、鰈魚還有海膽特別記得海膽,因為非常產自北海道的馬糞海膽,在上一次母親節同樣有幸食得到,上次食完之後已經非常期待想食多次,今次果然無令人失望手卷內是吞拿魚蓉,但細心之處在於用上魚油伴魚伴飯即使只是飯與紫菜已經味道豐富,加埋吞拿魚就當然是人間美味。酒過三巡,尤其吃過刺身及壽司之後,配一碗烏冬令腸胃非常服務。母親節就當然要帶Mammy去chill下
前菜有4款,分別是甜蝦、鯛魚刺身、中拖及大拖羅
當然是各有特色,但大拖羅令我特別喜愛。
炙燒之後嘅大拖羅,油脂香味特別濃郁,比起前面3款刺身。
油脂豐富的大拖羅配一口清酒甚是美味。
上次食完之後已經非常期待想食多次,今次果然無令人失望
手卷內是吞拿魚蓉,但細心之處在於用上魚油伴魚伴飯
即使只是飯與紫菜已經味道豐富,加埋吞拿魚就當然是人間美味。
母親節就當然要帶Mammy去chill下