2023-07-11
已經黎過tosca 好幾次,每次都唔會令我失望!餐廳位於ICC 102 樓,可以飽覽維港景色,坐window seat 真係更加有高居臨下嘅感覺🤩 作為米芝蓮一星餐廳,佢嘅食物質素出色就唔洗講,我最欣賞侍應嘅服務,無論任何一個人行埋黎都笑容滿面,對餐牌同埋食材講解詳細,仲可以講出我個名真係有令人賓至如歸嘅感覺😂 點完餐之後侍應就隨即介紹幾款唔同口味嘅橄欖油,再配埋熱辣辣嘅sourdough 一齊食真係一流!amuse bouche 方面就係一個西瓜番茄jelly 配cucumber yoghurt foam🤩初初聽到個介紹覺得黎個combo 好似有d 奇怪,但係食落口又幾清新幾夾,yoghurt foam 入面仲有青瓜粒非常爽口,食落有多種口感!-APPETIZERS//北海度烏賊•扁豆•煙燻腸/黎個係熱嘅前菜,烏賊彈牙得黎又唔會好韌,燒過之後好香口!/法薩納生牛肉•芥末•朝鮮薊•火箭菜/黎個前菜之前黎都有食過,比佢個賣相吸引住!生牛肉質地柔軟,配埋芝士同火箭菜味道好夾!-MAIN COURSE-/地中海鱸魚•茴香•香橙/鱸魚魚肉結實,魚皮仲好脆口🐟 加埋香橙味道清新!/伊比利亞豬肉•
點完餐之後侍應就隨即介紹幾款唔同口味嘅橄欖油,再配埋熱辣辣嘅sourdough 一齊食真係一流! amuse bouche 方面就係一個西瓜番茄jelly 配cucumber yoghurt foam🤩初初聽到個介紹覺得黎個combo 好似有d 奇怪,但係食落口又幾清新幾夾,yoghurt foam 入面仲有青瓜粒非常爽口,食落有多種口感!
-APPETIZERS/
/北海度烏賊•扁豆•煙燻腸/
黎個係熱嘅前菜,烏賊彈牙得黎又唔會好韌,燒過之後好香口!
/法薩納生牛肉•芥末•朝鮮薊•火箭菜/
-MAIN COURSE-
/地中海鱸魚•茴香•香橙/
鱸魚魚肉結實,魚皮仲好脆口🐟 加埋香橙味道清新!
/伊比利亞豬肉•胡蘿蔔•菊苣•香醋/
之前黎都有食過,印象中係幾好食,但係今次再食依然衝擊味蕾!真係超好食!伊比利亞豬肉煮得啱啱好,顏色帶粉紅色好靚😍 食落口感非常軟熟,但係又唔係好似和牛個種油脂多到入口即溶嘅感覺🤩 肉味濃郁,加埋香醋同埋蘿蔔蓉真係好食到唔停口😳
-DESSERT-
/焦糖菠蘿•香橙•西柚雪葩/
初初以為黎個甜品係酸酸甜甜,會比較light,點知超甜… 佢個菠蘿甜到有d 似罐頭菠蘿😓 西柚雪葩苦味比較突出… 所以個人覺得黎個甜品唔係幾符合我口味😩
/義大利芝士蛋糕•咖啡沙冰•艾美朱古力/
tiramisu 係黎到嘅signature,之前食過都覺得可以encore!mascarpone cheese 質地細滑,面頭同埋入面都有朱古力碎/粒增加口感!個人覺得黎個tiramisu 係偏甜,但係加埋咖啡沙冰苦苦地又可以中和一下!
/Petite four/
如果有特別慶祝嘅話,餐廳會準備一個小驚喜比大家,敲碎朱古力就會見到有張message card,幾有心思!petite four 方面,matcha tart 味道濃郁,個人覺得係左右甜點最出色嘅🫣 之後就有nazelnut 朱古力同埋荔枝軟糖👌🏻
整體黎講,食物質素次次都冇令我失望,staff 嘅服務真係值得我再讚佢地多次!