2020-08-17 34 瀏覽
今日無意中發掘到一間主打外賣嘅韓式外賣店,我訂咗個二人餐,加咗泡菜炒飯同紫菜粉絲卷做小食。聽到店員之間用韓文溝通,原來餐廳係由一對情侶主理,女朋友係韓國人,唔怪得啲食物咁貼近喺韓國嘅風味。一共有幾款唔同嘅套餐,雖然濟洲黑毛豬好吸引,但係因為我朋友今次想食牛肉,就嗌左份安格斯牛肉套餐。套餐有齊新鮮蔬菜、生蒜、包飯醬、炒泡菜、醃蘿蔔等等,仲有大大碟既安格斯牛肉。肉類係已經預先烹調好,唔洗自己準備任何工具,一打開就食得。之前係屋企烤肉搞到成屋都係煙,又好大陣烤肉味,所以呢個套餐就啱晒我。安格斯牛肉烤得岩岩好,加埋鹽咖啡粉同生蒜更加有昇華既效果,而且份量十足,好足夠兩個人食。蔬菜好新鮮,中和返肉類既膩感。泡菜辣度適中,醃蘿蔔爽口又開胃。泡菜炒飯亦都有驚喜,白飯粒粒分明,夠乾身。食落每一口都有香濃既泡菜味,辣辣地好惹味👍🏻紫菜粉絲卷係我最鍾意既韓式小食,脆卜卜,好好味😋

蔬菜好新鮮,中和返肉類既膩感。

泡菜辣度適中,醃蘿蔔爽口又開胃。

紫菜粉絲卷係我最鍾意既韓式小食,脆卜卜,好好味😋
外賣自取