餐廳: 美中·鴨子 (荃灣廣場)
資訊:

餐廳: 美中·鴨子 (荃灣廣場)
資訊:

2020-10-10 1894 瀏覽
真心推介!美心中菜我唔會專登食,但呢間真係超有驚喜。呢度嘅相係兩次夾埋嘅。片皮鴨半隻我覺得唔錯,塊皮係透明麽麽皮,唔係平時食開嗰隻厚身皮。鴨片嘅厚薄得宜。餐廳當時做緊推廣,價錢半價,百幾蚊半隻真係好平,幾乎張張枱都叫片皮鴨。桂花糕凍伴鴨件呢個超有驚喜!由上至下:鴨皮>青瓜>桂花糕>薯片超有層次感,桂花糕同青瓜可以去左鴨片油膩感。不過4件88蚊貴,但又值得呢個價錢,呢個我極之推介!我覺得值得食過片皮鴨。韭菜餅我唔記得叫咩名,因為我揾唔返。普通嘅韭菜餡餅,冇乜大特別。松子蝦球沙律呢個必吃呀!晚市我食過兩次,兩次都叫左呢個!蝦球兩節食指咁大隻,一共5隻,蝦係彈牙唔係嗰啲雪左幾廿年嘅雪蝦。嗰啲一條一條係青蘋果絲。整個沙律黎講好清新,我覺得做前菜都唔錯。後面兩道菜:田園蟲草花炒翡翠苗同個豆腐,我唔記得個豆腐菜名喇,都係大路野,不過都做得有心機。總括黎講呢間係高質中菜廳。每次過黎都要等位,一等就係一個鐘,所以要去食嘅真係要早啲去排隊呀~
真心推介!

片皮鴨半隻

桂花糕凍伴鴨件
呢個超有驚喜!
由上至下:鴨皮>青瓜>桂花糕>薯片

韭菜餅
我唔記得叫咩名,因為我揾唔返。
普通嘅韭菜餡餅,冇乜大特別。

松子蝦球沙律

2020-06-27
60 分鐘 (堂食)
  • 松子蝦球沙律
  • 桂花糕凍伴鴨件