2017-07-06 1253 瀏覽
我最鍾意食上海式嘅早餐,尤其係鹹豆漿,粢飯,油豆腐粉絲,大餅之類。但係因為呢啲食物係香港逐漸式微,舖頭執一間少一間, 要搵一間有齊呢啲嘢食嘅已經唔易,更加唔好提要搵一間好味嘅。難得有一間喺屋企附近,所以我都經常幫襯。入到去梗係要叫例牌既鹹豆漿粢飯啦。唔知道係咪近年舖頭嘅廚師轉咗風格,鹹豆漿越嚟越稀,同上年前年比簡直差天共地。 而且以前鹹豆漿裏面嘅油炸鬼,食嗰陣仲有少少脆,呢個一路係佢既賣點。但係近嗰幾個月已經食唔到鹹豆漿裏面嘅脆油鬼啦。至於粢飯 ,依間習慣用孖條,諗著食唔晒既當然可以要求用單條。但無論係孖條定單條,裡面嘅配料都係咁少,不過飯量就好多,好似變左油炸鬼飯糰咁。希望只係唔合我口味,願老舖振作。
鹹豆漿

粢飯
2017-06-10
$30 (早餐)