2023-10-15 1211 瀏覽
呢間黃店都食過幾次,初初嚟嘅時候要排隊,之後每次嚟嘅時候越來越少人等位,今日嚟到嘅時候大把吉位,唔通個市道真係差咗咁多🤨難得勸到老人家放棄傳統酒樓,過嚟點心店,點知。。。叫咗點心拼盤,蒸飯,轉咗個湯。首先我食咗一啖潮州粉果,咁味道咁怪嘅?!我就俾比老人家試下個味,老人家都係話酸嘅,我諗住同個侍應講,老人家竟然制止我,話出嚟食嘢係咁,我話梗係唔得啦,我唔出聲,下一個食客又食到酸㗎喎!!最後叫咗個侍應過黎,佢話會叫廚房試吓味同埋換過第二啲嘢俾我,咁ok 啦,咁嘅處理方法。南瓜鳳爪排骨蒸飯嚟到嘅時候,老人家第一句就話鳳爪啲顏色咁嘅,橙色,咁鳳爪一定會落啲色素嘅,其他酒樓啲鳳爪都係啡色,只不過呢度係橙色。燉湯個盅崩咗幾個位置,不過我哋都係不落個細碗到。到我食呢個包,諗住搣開張紙,發現有條啡色L形嘅物體係張紙度,我第一下就諗曱甴腳!老人家又話唔係,又叫我唔好咁多事,因為我真係好想叫個侍應嚟睇吓究竟啡色L形嘅物體究竟係咩???算,老人家話出嚟食嘢係咁,咁算啦,埋單就算。埋單出左門口,老人家話連菜餃都酸。。。呢刻好嬲,嬲個老人家埋左單先出聲,仲嬲埋自己,特登帶佢黎試點心店,結果係咁!返到屋企,老人家
難得勸到老人家放棄傳統酒樓,過嚟點心店,點知。。。
叫咗點心拼盤,蒸飯,轉咗個湯。
首先我食咗一啖潮州粉果,咁味道咁怪嘅?!
我就俾比老人家試下個味,老人家都係話酸嘅,
燉湯個盅崩咗幾個位置,不過我哋都係不落個細碗到。
算,老人家話出嚟食嘢係咁,咁算啦,埋單就算。
埋單出左門口,老人家話連菜餃都酸。。。
返到屋企,老人家肚屙左,keep住肚痛左幾日,我就keep住扭肚痛兩日,應該我食左變酸嘅點心唔多。
總結無下次!