2015-08-19
係我地屋企有一個傳統,就係不論六日,只要你無約人,都一定要陪媽咪飲茶。無錯,係呢個媽咪大晒嘅屋企,連老豆都無得反抗架!哈哈哈由於媽媽以前係開九龍做野,所以對呢邊情有獨鍾,搬左屋之後,山長水遠都要過海黎飲茶。最近,我地屋企由佐敦金皇朝轉戰到尖東翠園。就係貪佢呢到截單時間晏,風景好,環境又夠舒適。我最愛佢呢到嘅馬蹄糕,同出面好唔同。顏色上,翠園的馬蹄糕唔係傳統的金黃色,因為佢地一上碟我以為上錯左紅棗糕—_— 佢地嘅馬蹄糕入口後有淡淡的馬蹄香而有大大粒的馬蹄肉,馬蹄糕的軟腍腍且入口即化的口感與爽脆的馬蹄肉形成強烈對比。連平日不好煎炸物的媽媽也大讚好味,所以我地每次黎食都必點。然後,今個星期六比較特別的係以下呢個菜式。好似係翠園新的主打菜式,感覺似係湛江嘅農家菜咁。由於家人都好細胃,此煲一上枱,我地大家都嚇左一跳,個煲實在太大啦,108一煲好抵食。飯是一粒一粒的,呢種飯我最鍾意,飯入面會有一粒粒的鵝毑肉同好多花生。飯是幾好食的,但實在太多花生了,食到我口都攰埋。煲飯係我地一家4口食完兩碗之後仲有得剩,最後仲要帶番屋企。