2022-09-19
iberians地址: 尖沙咀科學館道14號新文華中心地下82-83 及85號舖2個大出街食飯,環境唔想套多人同嘈,選擇餐廳都幾花精神時間。尖東比尖沙咀相對無咁旺,而交通亦都一樣便利。有一次舊同事約了我來happy hour ,覺得晚市都會岩食飯,兩個人享受一下氣氛。tapas 幾岩小鳥胃而又想多試菜式的人, 今日同女生來, 遷就一下對方口味。青口鹹香,仲有羅勒芳香,洋蔥煮至軟身。蒜片大蝦,蝦經己去殼,有蒜香味之餘仲微辣令人很開胃,蝦仲幾大隻好彈牙。加了麵包,用來蘸點青口同蒜片蝦的汁,雙重滋味,把精華全吃進肚。蟹肉溫泉蛋偏意粉,,撈埋隻蛋先起動,每條意粉都沾著蟹肉,難得唔會太鹹,調味考慮到鹹肉本身有海水鹹香,吃得出細心之處。安格斯牛小排伴薯蓉,一上台就好香蕃茄味,燉到牛好腍身同入味,蕃茄香是來自普羅旺斯燉菜,吃過後朋友大讚。sangria 同tapas 是西班牙菜架經典,杯凍sangria 有蘋果粒同橙,酒精度唔高,好喝。氣氛很好,門口擺角落放滿了乾花,女生打卡位
青口鹹香,仲有羅勒芳香,洋蔥煮至軟身。