2018-11-29
第一間食既元朗三大豬扒係「成記茶寮」,第二間就黎試「開心小叙」,呢間仲有分店,唔知質素會點。餐廳外面內部唔同「成記」,呢到係茶餐廳,不過真係人氣好旺,中午時間1、2點黎要拎飛等位,不過都唔算等左好耐。食物選擇呢到雖然係豬扒出名,但佢都係一間茶記,所以唔會只得豬扒食,不過我當然都係為左佢既豬扒過黎試,記得豬扒飯係11點後先供應。開心豬扒飯 $40飯類揀左一款之後都可以再係11款入面揀一款做雙拼,揀左拼雙蛋。醬汁有豉油汁、咖哩汁、沙嗲汁同黑椒汁揀,都係揀左豉油汁,咁先做到比較。雙蛋煎得都幾靚仔,不過就冇燶邊,豉油汁比我想像中少好多,基本上完全唔夠撈飯,豬扒偏薄身,但幾重香茅味,質感就正常茶餐廳質素,唔係鬆化軟熟既口感,但比平時食既冇咁韌,對比起「成記」,呢一間就冇咁驚艷到我,只可以話佢比一般茶餐廳色,但又未去到為之驚人。餐飲方面並唔包括,熱飲加$4,凍飲加$5,同「成記」收費一樣,兩者之下我當然會揀「成記」。食完3間元朗必食豬扒,黎緊會食第3間!暫時排名係:1.「成記茶寮」、2.「開心小叙」,第一間真係好有驚喜,而呢間其實都唔錯。
餐廳外面內部
食物選擇