2017-09-10
早幾個禮拜喺碼頭分店試咗佢地嘅香蒜炸魚薯條,今日決定要喺蘇豪分店再encore!蘇豪分店比碼頭分店感覺再chill啲,週末嚟食個late lunch好寫意。我自己就覺得呢度坐得幾舒服,避開咗橫街嘅熱鬧,但又保持住蘇豪嘅氣氛。叫咗一份炸鱈魚配薯條同我嘅最愛香蒜炸魚洋蔥圈,七十幾蚊有炸魚有side dishes有埋sauce真係好抵食,我都好surprised點解可以咁平,同區閒閒地都要百幾蚊上落,仲要細細份,呢度嘅份量仲要一啲都唔孤寒,炸魚長個我手掌,薯條肥嘟嘟,洋蔥圈仲大過個拳頭。成件事present得好好睇,even張索油紙都係模仿泰晤士報,好有英倫風味。食炸嘢最緊要夠熱,唔夠熱嘅炸嘢好食極有限。呢度嘅炸魚係即炸,所以嚟到熱辣辣。鱈魚唔會一切就碎輯輯,證明都好新鮮,炸份好薄,魚同粉亦都唔會分離,鹽花好均勻,每一啖都好香口。香蒜炸魚依然係咁好味,香蒜味好濃郁,炸魚入面嘅蔬菜令到口感提升,唔會一味係濃香咁單調,配他他醬或者Mayonnaise都好夾。呢個炸魚薯條做得最好嘅係一啲都唔重油益味,即使一路食一路傾吓計,過咗個幾鐘炸魚薯條都可以keep住個新鮮口感。佢地嘅craft beer b
佢地嘅craft beer brewed in Hawaii,Big Wave 果香味重;Five Rock 麥味為主,我自己鐘意甘苦味濃啲嘅craft beer,Five Rock岩飲啲。
強調多一次我覺得呢度嘅炸魚薯條真係好抵食,更加唔會將貨就價,真係比到好高質素嘅食物出嚟,係香港市區真係好少見。