2018-05-25 1125 瀏覽
是日去銅鑼灣公幹,做完野望下錶,已經到左7點鐘食飯時間,肚餓丁咕咕聲,就係食銅鑼灣醫埋肚先走但銅鑼灣人多車,想揾位都難人。咁岩見到呢間係一樓嘅茶餐廳,上到去發現位置大,同埋價錢真心平民價。當對面街一碗餛飩麪可以賣成四十,呢度四十左右可以食埋飯了。一場黎到,當然要叫招牌菜!所以叫左呢度號稱招牌嘅皇袍叉燒飯。究竟一個叉燒飯可以點樣成為招牌呢?皇袍係指蛋包飯。蛋色鮮艷,切開黎睇,見到啲蛋好厚肉,仲有滑蛋效果,蛋漿慢慢流出,食落質感仲好滑。至於叉燒呢?以國際知名法式高尚食府,大家樂,嘅術語,呢到叉燒厚度絕對稱得上係比厚切更厚切(足夠加錢收多你幾蚊架)。入面肥瘦均勻,七瘦三肥,入口有口肉汁,燒得香口有味,又煮得相當唔錯喎。試下新鮮事物一向係我做人嘅宗旨,所以叫左呢個原粒柑桔。拮下粒柑桔先,E,一睇,原來係鹹柑桔!!!真係有種家的感覺,好耐都無再飲過鹹柑桔了,只有小時候,係我生病咳,我婆婆先會為我沖上一杯愛心鹹柑桔,估唔到廿多年後,可以再次嚐回。 另外,餐牌上仲有滾水碌雞蛋既傳統飲品,真係有種回到過去既感覺。

但銅鑼灣人多車,想揾位都難人。咁岩見到呢間係一樓嘅茶餐廳,

試下新鮮事物一向係我做人嘅宗旨,所以叫左呢個原粒柑桔。