2010-05-26
是日佛誕, 在同屋企人逛名店街之前, 先來鼎泰豐醫肚在台灣試過一次鼎泰豐, 給我的印象是『不便宜、皮厚、易穿、唔多汁』, 但身邊朋友統統話台灣鼎泰豐是好味的, 我只好認為自己是黑仔一名, 當天師傅情緒病發作, 先煮得唔好返黎香港, 今次係第二食鼎泰豐, 難得係兩次都水準一致, 看來我真的是黑仔王...是日雖然係假日, 但一點前到竟然唔駛點等位, 還算幸運, 因為屋企人唔多食辣, 所以點左以下菜式:油豆腐粉絲湯: 我還是第一次食到油豆腐粉絲湯有兩種油豆腐, 一種是正常的豆卜, 另一種則是豆卜中間鑲有豬肉味道方面唔錯, 難得佢唔油, 而且配料多, 可是當想起配料只是油豆腐+粉絲但要賣$36, 真的有點兒肉赤...紅燒牛肉湯麵: 有少許辣的一味, 是辣在喉嚨不辣在口, 當你飲少少湯既時候, 湯是到喉嚨才感到辣同大部份牛肉麵一樣, 牛肉是牛肉+牛筋, 牛肉很"林", 入味之餘不失牛肉味, 可是雖然美味但份量很少...小籠湯包: 假日供應, 侍應介紹食法有兩種, 一是傳統點醋, 二是混配湯食 (當然可以甚麼也不點照吃啦)相比起正宗小籠包, 湯包一來到已經有一兩只穿了, 夾上手也是易穿的, 如果你
相比起正宗小籠包, 湯包一來到已經有一兩只穿了, 夾上手也是易穿的, 如果你以為細d湯汁會多d, 你會失望, 因為分別不大的
小籠湯包的湯也是上湯, 裡面還有蛋絲, 不過我還是喜歡點醋 / 甚麼也不點, 始終食小籠包是原汁原味在口裡的好, 如果在湯裡已經穿了, 或是外來湯汁溝稀了小籠包湯汁, 那我為何還要吃小籠包?
水晶蝦仁湯麵: 跟水晶一樣很清淡, 六隻蝦份量算是不錯, 筍亦入味, 是喜歡清淡的朋友恩物
排骨蛋炒飯: 這個真是非常好味, 我可以話係因為呢個飯而寫呢篇食評的 (因為太多comment既我會懶得寫, 哈哈)
排骨份量好多, 足夠蓋整個炒飯 (怪不得價錢也是炒飯中第二貴的), 視覺已經贏晒
排骨好薄, 醃得好入味, 面有少許黑椒, 食起上黎更香, 豬扒好林好鬆, 煎亦火喉剛好
炒飯炒得乾身, 蛋花足, 米粒炒的粒粒分明, 連豬扒食真是令人不自覺地要encore!
特色小籠包: 跟台灣的相比, 香港的真的好多了... 不過要評分, 我還是喜歡吃翡翠的, 肉汁不及翡翠多, 皮也沒翡翠的薄, 不過鼎泰豐的小籠包也是在我心目中的三甲
飽腹一輪之後, 準備逛名店街, 亦就因為香港鼎泰豐, 下次再到台北, 我會再嘗一次鼎泰豐的