2020-06-14
為咗避免同人逼,所以決定提前食父親節飯,阿爹係食肉獸,今次指名話要食燒肉,但又唔想去得遠,抛咗幾間俾佢選擇,最後呢間「涎」脫穎而出。我地一行7人,頭round嗌咗一個平嘅二人餐、一個精選肉拼盤、日本山藥、日本甜薯仔、山藥蕎麥冷麵。二人餐嘅溫泉蛋芝麻醬沙律好好味,啲醬好均勻,啱啱好所有菜都有啲,但唔會太多,溫泉蛋流心度好足夠,但唔會有生嘅感覺。肉有齊晒豬牛雞,牛有3款,其中一種係醃好咗嘅牛,佢吊起咗個牛味亦都令到入口味道豐富咗。另外呢個係精選拼盤,都係有5種肉,亦都係3牛1豬1雞。但肉品同二人餐嘅有啲唔同,部位上同來源地都各有分別咁。啲肉全部都好好食😆阿嫲不嬲都唔太鍾意食雞肉,覺得有腥味,但係連佢都讚啲雞好好味,燒完之後好滑好juicy好香,至於食肉獸阿爹直程係食個唔停😂二人餐另外仲有個蔬菜拼盤,有唔同嘅菇、茄子、粟米,會另外俾一小碗和牛油脂,搽小小喺喺菇菜度再燒,香氣四溢,燒出黎亦都唔會乾身🤤我地另外再嗌咗日本山藥同甜薯,山藥燒完出黎好爽脆,係我至愛😍另外呢個山藥蕎麥冷麵真係好出色,一黎夠凍,二黎山藥蓉同蕎麥麵好夾,再配合埋加咗wasabi嘅冷麵汁,我哋係encore咗第二碗😌之後阿爹
之後阿爹同細佬唔夠喉,就再嗌多少少。分別係是日精選嘅澳洲牛小排、豬松阪肉,同埋再encore咗壺漬牛肋條。
特別要講下牛肋條,係原條過想食幾多剪幾多燒,漬醃咗之後牛味濃郁而且帶啲肉鮮甜味,燒完亦然好多汁嫰滑!
不過唯一要講嘅係,餐廳入面唔知點解好多蚊,唔會咬人😅但飛黎飛去都有啲影響食慾😂🤭
不過呢間都會再次encore!