2014-03-01
一向對小巴黎無乜興趣,就算係屯門市廣場時都無諗過試,一係對越南菜無興趣,二啲裝潢令我好似油苙苙烏糟糟咁。今次係朋友建議下食,原來比想像中好。入舖時已經九點多啲,入面客人九成滿,我地要搭枱,環境唔算乾淨,張枱仲未清,好在阿姐一叫就過黎抹乾淨。由於我地都唔太餓,就各自叫咗豬扒飯同扎肉雞絲檬,加個椰青同珍多冰。飲品先上,珍多冰椰漿足,只係青色條條滿足唔到貪心嘅我,試椰青,好-大-問-題!完全唔凍,好懷疑有無雪過,印象入面,椰青=冰凍解渴,真令人失望。我嘅檬粉黎到,分量算多,扎肉同雞絲都足料,扎肉切幼條睇落多啲我又可以同雞絲一齊食,雙贏,滿意!朋友嘅豬扒飯一到,我嚇咗跳,原塊豬扒上,大過手掌,上面有大量粗粒葱油,好葱嘅朋友應該鐘意,我就會低能走青,試咗朋友比嘅豬扒,味道唔太濃,軟熟,唔錯。一路食一路吹水,到十點走剩幾個客,好似就收舖咁,就問侍應阿姐幾點收,佢好親切咁答十一點,叫我唔駛擔心慢慢傾,真係令我感動。今次算係改善咗我對小巴黎嘅印象,雖然未算勁乾淨,但都算ok,因為今次係食碟頭飯麵,價錢唔算貴。未知餸菜份量味道同抵食與否,要投訴嘅只係個室溫椰青,而親切阿姐又加番分,係咁。